HEERHUGOWAARD - Gemeente Dijk en Waard, woningcorporatie Woonwaard en Woonstichting Langedijk realiseren dit jaar in zeer korte tijd een nieuwe buurt in Heerhugowaard. Het gaat om het project De Klamp aan de Krusemanlaan. Hier worden in een hoog tempo 79 sociale huurwoningen gebouwd: 59 appartementen en 20 eengezinswoningen.


De woningen krijgen gestalte via modulaire bouw. Hierdoor is het mogelijk om versneld te bouwen. Het terrein is eind 2022 bouwrijp gemaakt. De oplevering van de woningen vindt waarschijnlijk al voor de zomer plaats. De ontsluitingsweg van De Klamp wordt aangesloten op de rotonde van de Krusemanlaan.

"De vraag naar woningen is groot. Daarom wil Dijk en Waard de komende jaren veel nieuwe betaalbare woningen bouwen. De Klamp is een bijzonder project. Het gaat om 79 sociale huurwoningen die we in een hoog tempo kunnen realiseren", aldus wethouder Nils Langedijk. "Het is mooi om te zien hoe in korte tijd een nieuwe buurt tot stand komt."

Samenwerking
De gemeente voert dit project uit in nauwe samenwerking met woningcorporaties Woonwaard en Woonstichting Langedijk. Samenwerkingspartners voor de bouw van de woningen zijn De Groot Vroomshoop en Fijn Wonen. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in modulair bouwen. Dit is een bouwtechniek waarbij delen (modules) worden gekoppeld of gestapeld om een huis of appartement te bouwen. Deze delen worden in een fabriek gemaakt en later op de bouwlocatie in elkaar gezet.

De 59 appartementen zijn volledig van hout. Het zijn 34 een- en tweekamerstudio's en 25 drie- en vierkamerappartementen. De verhuur van de appartementen komt in handen van Woonwaard. De Groot Vroomshoop bouwt de appartementen en maakt daarbij gebruik van het houtconcept van Finch Buildings. Nicole van Wijk, bestuurder Woonwaard: "Het is ons samen gelukt om hier in hele korte tijd mooie duurzame houten appartementen te realiseren. Dat is goed nieuws voor de woningzoekenden die hier een fijn thuis kunnen maken."

De 20 eengezinswoningen zijn 12 huizen van 80 m2 (4 kamers) en 8 huizen van 120 m2 (6 kamers). Deze woningen, die in de verhuur gaan bij Woonstichting Langedijk, worden gebouwd door Fijn Wonen. "Heel goed voor woningzoekenden dat er deze zomer nieuwe huurwoningen beschikbaar komen; duurzame woningen en snel gebouwd", aldus Tim van Ruiten, directeur van Woonstichting Langedijk.

Duurzame woningen
De Klamp wordt een toekomstbestendige buurt. De nieuwe woningen zijn duurzaam en goed geïsoleerd. Er komen zonnepanelen op het dak, de woningen zijn gasloos en worden voorzien van een duurzame verwarmingsinstallatie. Daarmee zijn het woningen die aan alle kwaliteitseisen voldoen en een lange levensduur hebben.

De woningen zijn bedoeld voor personen die staan ingeschreven voor een (sociale) huurwoning bij de SVNK (Stichting Verhuur Noord-Kennemerland). Via deze organisatie worden alle huurwoningen van woningcorporaties in de regio Noord-Kennemerland verhuurd (www.svnk.nl).