HEERHUGOWAARD - Op zaterdag 4 mei staan we in Nederland stil bij de oorlogsslachtoffers en op zondag 5 mei vieren we dat we in vrijheid leven. Bekijk hier een overzicht van de activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Heerhugowaard.

Overzicht herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei:

Herdenking Dreefmonument
De bijeenkomst start om 18.30 uur in de Kunstkerk aan de Stationsweg met een muzikale omlijsting. Daarna volgt een stille tocht naar het Dreefmonument via Stationsweg, Middenweg, Beukenlaan en Korte Dreef. Bij het monument is de officiële herdenking met een erewacht, enkele voordrachten, twee minuten stilte, het Wilhelmus en een kranslegging.

Locatie Dreefmonument: Korte Dreef, tegenover de Sportlaan.

Herdenking Ravensbrück monument
De stoet vertrekt om ongeveer 19.35 uur vanaf de scholen Hasselbraam en de Zeppelin aan de Anna Polaktuin naar het Ravensbrück monument. De herdenking vindt plaats in de vorm van een erewacht, twee minuten stilte, het Wilhelmus en kransleggingen.

Locatie Ravensbrück monument: Oosttangent, naast bushalte Huygenhoek.

Overzicht activiteiten op 5 mei:

Bevrijdingsvuur
Volgens traditie brengt atletiekvereniging HERA ook dit jaar het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Heerhugowaard. In de nacht van 4 op 5 mei om 00.00 uur starten de atleten in estafettevorm en arriveren rond 12.30 uur met de fakkel bij de Familiekerk op ’t Kruis. Na een korte ceremonie gaan ze verder naar het Ravensbrück monument om vervolgens te eindigen bij Bevrijdingspop op het Raadhuisplein. Daar neemt burgemeester Bert Blase het Bevrijdingsvuur in ontvangst en wordt het overgedragen aan de legervoertuigen die verder een rondrit door Heerhugowaard maken.

Locatie: Familiekerk op ‘t Kruis
Datum: 5 mei
Programma:

- 10.45 uur Ontvangst Familiekerk op ’t Kruis
- 11.00 uur Voertuigen maken een rondrit door Heerhugowaard
- 12.30 uur Aankomst Familiekerk op ’t Kruis
- 13.00 uur Aankomst Verzetsmonument Ravensbrück aan de Oosttangent
- 14.00 uur Aankomst Bevrijdingspop op het Raadhuisplein
- 14.45 uur Aankomst verzorgingshuis Hugo Waard
- 15.15 uur Aankomst verzorgingshuis De Raatstede
- 15.45 uur Aankomst Plaquette verzetsstrijders in Nieuwbouwwijk Broekhorn
- 16.15 uur Aankomst Gemeentehuis plein Parelhof/Coolplein

Bevrijdingspop
Elk jaar wordt op 5 mei Bevrijdingspop Heerhugowaard georganiseerd. Dit is een overdekt muziekevenement op het Raadhuisplein. Naast het muziekprogramma, zijn er ook oude legervoertuigen te bezichtigen en is er een oldtimersshow. Daarnaast kunt u rondstruinen op de kofferbak- en rommelmarkt. Kinderen kunnen zich vermaken met speciale activiteiten, zoals ponyrijden. Rond 14.00 uur neemt burgemeester Bert Blase het Bevrijdingsvuur in ontvangst. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingspophhw.nl .

Locatie: Raadhuisplein
Datum: 5 mei 2019
Tijd: 11.00 uur tot 23.00 uur
Toegang: gratis