HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK - DOP (De Dijk & Waardse Onafhankelijke Partij) en Lokaal Dijk en Waard zijn de grote winnaars van de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard. In de voorlopige zetelverdeling heeft DOP zeven zetels te pakken en Lokaal Dijk en Waard zes zetels, zo werd woensdagavond tijdens het tellen van de stemmen duidelijk.


In totaal ging slechts 35,9 procent van de stemgerechtigden in Heerhugowaard en Langedijk naar de stembus. Een dramatisch laag aantal ten opzien van vorige gemeenteraadsverkiezingen in beide gemeenten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 lag de opkomst in Heerhugowaard iets boven de 50 procent en in Langedijk zelfs op 58 procent.

Achter de beide lokale partijen komt VVD met vijf zetels. Senioren Dijk & Waard komt op vier zetels en D'66, Groen Links en nieuwkomer FvD op drie zetels.

Vrijdag maakt het gemeentelijk Stembureau de uitslag per partij en per kandidaat bekend en maandag stelt het centraal Stembureau de uitslag definitief vast.

In totaal zijn er 37 zetels te verdelen in de nieuwe gemeente Dijk & Waard die per 1 januari ingaat. Een verheugde DOP-lijsttrekker John Does verklaarde in een eerste reactie nog niet teveel op de zaken vooruit wil lopen, maar wel hoopt dat men als initiatiefnemer voor de kerst al tot een nieuwe coalitie kan komen.