HEERHUGOWAARD - De maand maart staat voor de gemeente Heerhugowaard helemaal in het teken van de opschooncampagne tegen zwerfafval. Afgelopen donderdag 14 maart was de documentaire 'From Source 2 Sea' te zien. Een indrukwekkend verslag van de 1035 kilometerlange reis die 'Plastic Soup Surfer' Merijn Tinga over rivier de Rijn aflegde. Dit deed hij op een supboard volledig gemaakt van gerecycled (zwerf)afval.

Meer dan 240 enthousiaste bezoekers waren aanwezig tijdens de filmavond in de Vue Bioscoop. Wethouder Jan van der Starre trapte af en liet weten blij te zijn met de vele bezoekers en de hulp van inwoners om Heerhugowaard nog schoner te maken. Na het welkomstwoord deelde 'zwerfinator' Dirk Groot zijn analyse over het zwerfafval in Heerhugowaard. Eerder had hij de omgeving rondom Middenwaard schoongemaakt en hij vertelde wat hem daarbij opviel.

Plastic Soup Surfer
Voorafgaand aan de film vertelde Merijn Tinga hoe zijn reis tot stand was gekomen en waar hij op dit moment als 'Plastic Avenger' voor aan het strijden is. Na afloop van de film kregen de bezoekers uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen aan de Plastic Soup Surfer. Als klap op de vuurpijl werden er twee wasteboards verloot. Dit zijn skateboards die volledig zijn gemaakt van plastic (zwerf)afval.

Informatiemarkt
Na de filmvertoning was er een informatiemarkt waar een afvalcoach van HVC tips over afval scheiden deelde, vertelde RecycleValley meer over hun afvalprojecten op Heerhugowaardse basisscholen en konden bezoekers bij een stand van de gemeente een opruimpakket ophalen. Veel bezoekers, gemotiveerd na het zien van de film, meldde zich direct aan als vrijwillige zwerfafvalpakker (ZAP'er).

Inwoners die als ZAP'er ook een steentje willen bijdragen of een actie willen organiseren tijdens de Landelijke Opschoondag van zaterdag 23 maart kunnen dat via www.heerhugowaard.nl/zwerfafval doorgeven. Zij krijgen dan een opruimpakket van de gemeente.