HEERHUGOWAARD - Omwonenden in de Rivierenwijk werden dinsdag 31 oktober blij verrast door een groep enthousiaste leerlingen van basisschool De Vaart. Zij gingen met gastdocent Bas van bureau De Bries met grijpers en vuilniszakken de wijk in om zwerfafval op te ruimen. Dit is een onderdeel van de gastlessen die de gemeente aanbiedt aan basisscholen, om kinderen op jonge leeftijd al bewust te maken over zwerfafval en afval scheiden.


Bas maakte de leerlingen van groep 4 en 8 tijdens de gastles bewust van de impact die zwerfafval heeft op de natuur en de gevolgen van rondzwervend afval voor dieren. Met quizvragen checkte hij wat de kinderen al weten over zwerfafval. Veel weten er al dat een blikje zo’n 20 tot 50 jaar kan rondzwerven als afval. Maar dat een bananenschil ook 1 tot 2 jaar nodig heeft om te verteren, was nieuw voor de klas.

Wat kinderen zelf kunnen doen aan zwerfafval werd ook besproken. Een aantal leerlingen gaf al aan zelf ook actief zwerfafval op te ruimen. De grijpers werden herkend of waren zelf meegenomen naar school. Ook waren er meerdere kinderen die met vrienden blikjes of plastic flesjes zoeken voor statiegeld. Een mooie manier om samen zwerfafval tegen te gaan.

Blije gezichten en een bijzondere buit

Na het uitdelen van de hesjes en grijpers konden de leerlingen niet wachten om de wijk in te gaan en zelf zwerfafval op te ruimen. Een blije buurtbewoner moedigde de groep aan: “Wat fijn om zoveel enthousiaste jongeren hiermee aan de slag te zien, zet ‘m op!”. De groep speurde de straten en bosjes rondom de school af en vulde de afvalzakken met veel kauwgom, sigarettenpeuken, plastic zakjes en een paar blikjes. De meest bijzondere items die groep 8 vond, waren; een fietszadel, een grote champagnefles en een hondenspeeltje. Na ruim een half uur was groep 8 nog niet klaar met opruimen, maar met drie vuilniszakken vol is Heerhugowaard weer een stuk schoner!

Deze gastles ook voor uw klas?

De gemeente werkt samen met De Bries, die jaarlijks diverse gastlessen op basisscholen in Dijk en Waard geeft. Met de gastlessen wil de gemeente de kinderen en hun ouders/verzorgers bewuster maken van zwerfafval en het belang om afval goed te scheiden. Benieuwd naar de mogelijkheden om zwerfafval en of afval scheiden op uw school op de agenda te zetten? Neem dan contact op met Team Schoon van De Bries teamschoon@debries.eu.

Zelf of met vrienden zwerfafval opruimen? Word Zapper!

In Dijk en Waard zetten veel inwoners zich (vrijwillig) in om zwerfafval op te ruimen. Dit zijn onze Zappers (zwerfafvalpakkers). Wilt u ook Zapper worden en gratis opruimspullen ontvangen? Of bent u van plan om een (eenmalige) opruimactie te organiseren met meerdere personen? Geef u dan op via de onderstaande knop en vul het formulier in.