DIJK EN WAARD - Iedereen koopt of verkoopt wel eens wat online. Helaas is ook online niet iedereen te vertrouwen en doen cybercriminelen zich hier voor als (ver)koper. Ze gebruiken steeds nieuwe trucs om u op te lichten. Maar gelukkig heeft u online oplichting vaak zelf in de hand, u kunt het dus voorkomen. Gemeente Dijk en Waard start tijdens de Week van de Veiligheid de campagne 'Zelf in de hand' om te laten zien hoe u online oplichting kunt herkennen en wat u kunt doen om het te voorkomen.

Zelf in de hand
De campagne Zelf in de hand richt zich op het eigen gedrag. Traditionele criminaliteit overkomt u, bij online oplichting draait het om het beter opletten op het eigen gedrag. Online oplichting is afhankelijk van of een koper erin trapt. Door nieuwsgierigheid, goedgelovigheid of hebberigheid zijn we geneigd om bijvoorbeeld op een onveilige link te klikken of geld over te maken naar een oplichter. Het is dan ook de uitdaging om online oplichting niet te zien als iets wat u overkomt, maar als iets wat u als koper zelf in de hand hebt. Door inwoners hier bewust van te maken wil de gemeente het aantal slachtoffers van online oplichting verminderen.

Levensgrote telefoons
Gedurende twee weken, van maandag 10 tot maandag 24 oktober, staan er levensgrote mobiele telefoons in winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard en winkelcentrum Broekerveiling in Broek op Langedijk. Op de telefoons zijn fraudegesprekken, gebaseerd op waargebeurde fraudeverhalen, te lezen. Inwoners kunnen zo 'live' meekijken met verschillende chatgesprekken tussen het nog onwetende slachtoffer en de fraudeur. Door mee te kijken met deze gesprekken wordt duidelijk hoe creatief internetoplichters kunnen zijn. Ook hangen er op diverse plekken in de gemeente posters, abri's en tv-schermen met fraudegesprekken en tips om online oplichting te voorkomen.

In gesprek met inwoners
In winkelcentra Middenwaard en Broekerveiling zijn gedurende de campagne teams aanwezig om in gesprek te gaan met inwoners. Zij zullen aan voorbijgangers vragen of ze wel eens online opgelicht zijn, ze bewust maken van de risico's van online winkelen, meer vertellen over veel gebruikte trucs en concrete tips geven om online oplichting te voorkomen.

Meer informatie en tips
Kijk voor meer informatie over de campagne en hoe u online oplichting herkent en voorkomt op www.zelfindehand.nl.