HEERHUGOWAARD - Wethouder John Does heeft namens gemeente Heerhugowaard het bestuur van stichting Basement bedankt voor het jarenlang financieel mogelijk maken van de Alcohol Verkeer Cursus (AVC) voor jongeren bij Jongerencentrum (JC) Kompleks. Van nu zal de gemeente de kosten voor de cursus op zich nemen. “Het initiatief van stichting Basement is zo succesvol gebleken, dat dat gemeente dit nu graag en gemakkelijk overneemt van de stichting,” aldus wethouder Does.


Stichting Basement was een coffeeshop in Heerhugowaard, die ooit vanuit de toenmalige welzijnsstichting is ontstaan. De stichting beheerde het café in JC Kompleks en verkocht daar ook softdrugs. Toen er met de coffeeshop op het Raadhuisplein een officieel verkooppunt van softdrugs in Heerhugowaard kwam, is de verkoop bij Basement weggehaald. Er was bij de stichting nog veel geld in kas en het bestuur wilde de opbrengst goed besteden voor jongeren. Er werd gekozen voor een verkeerscursus. Inmiddels is met het geld dat nog in de pot zat tien jaar lang de AVC voor jongeren bekostigd.

De AVC wordt gegeven om jonge weggebruikers bewust te maken van de gevolgen van het rijden onder invloed. Ook wordt tijdens de cursus aandacht besteed aan de effecten van drugs en social media op de rijvaardigheid. De cursus is een goede aanvulling op de theorie die de jongere volgt voor het behalen van zijn of haar rijbewijs. De cursussen worden verzorgd door de Brijder Stichting.

Ben je tussen 17 en 25 jaar en ga je je autorijbewijs halen? Dan kan je meedoen aan de Alcohol Verkeer Cursus (AVC). Wie het certificaat van deelname kan overleggen bij het aanvragen van zijn autorijbewijs, hoeft geen leges te betalen.