HEERHUGOWAARD - De gemeente Heerhugowaard gaat bijna al haar ict-systemen moderniseren. Er wordt gebouwd aan een nieuwe ict-bodemplaat. Deze geeft de gemeente voor een stevig fundament waarop verder aan een optimale dienstverlening wordt gewerkt. Gemeentesecretaris Alexander Meijer: “De gemeente is in feite een technologiebedrijf. Om onze inwoners en ondernemers optimaal van dienst te kunnen zijn, verwerken we ontzettend veel gegevens. Dan is het van belang dat onze basis goed op orde is. Alleen zo kunnen we blijven verbeteren en volgend jaar alsnóg de beste overheidsorganisatie worden.”

Gemeente beperkt in bedrijf
Vanwege de omvang van de werkzaamheden, is de gemeente van woensdag 12 december 16.00 uur tot en met zondag 16 december beperkt in bedrijf. Dat betekent onder meer dat de balies gesloten zijn. De gemeente blijft telefonisch bereikbaar voor urgente zaken middels piketmedewerkers via telefoonnummer 14072. Maar de meeste gemeentelijke computersystemen zijn tijdens de werkzaamheden uitgeschakeld. Medewerkers kunnen deze systemen dan niet raadplegen. De reguliere bedrijfsvoering wordt op maandag 17 december vanaf 8.00 uur weer opgepakt. Het afvalverwerkingsstation aan de Beukenlaan blijft wel in bedrijf. Hetzelfde geldt voor andere instanties in het Huis van de Gemeente aan de Parelhof zoals de GGD en de bibliotheek. Daarnaast blijft de gemeentewebsite actief. Gebruikers kunnen daar producten blijven aanvragen tijdens de werkzaamheden.

Gezamenlijke bodemplaat Heerhugowaard en Langedijk
Op de bodemplaat werken straks bijna alle gemeente-applicaties en systemen. Zowel de gemeente Heerhugowaard als Langedijk gaan hier gebruik van maken. De bodemplaat is een uitvloeisel van het eerdere Shared Services Center (SSC) waarin de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk hun ICT diensten onder wilden brengen. Eind 2015 werd duidelijk dat de colleges het SSC destijds geen verantwoorde investering vonden gezien het toenmalige economische klimaat. Heerhugowaard en Langedijk konden de samenwerking echter op kleinere schaal echter voortzetten. Meijer: “Daarom is de modernisatie een inhaalslag. Er moet drie jaar achterstand ingehaald worden. Gelukkig hebben we van de raad nu de ruimte gekregen om te investeren in toekomstbestendige ict.”

Grondige voorbereidingswerkzaamheden
Voor de implementatie van de bodemplaat gaan al bijna een jaar aan grondige voorbereidingswerkzaamheden aan vooraf. Ook op zaterdag 15 en zondag 16 december zijn nodig om de nieuwe systemen in te regelen. De lengte van de werkzaamheden komt onder meer door de vele samenwerkingsverbanden van de gemeente. Verschillende systemen moeten worden gekoppeld met systemen van gemeentepartners. Naast een gedetailleerde planning, vergt dit ook geruime afstemming en technische kennis. De gemeente Langedijk neemt de bodemplaat in de loop van 2019 in gebruik.

Ontwikkelingstraject en verplichte vrije dag
Om de werktijd nuttig te besteden, volgen de meeste medewerkers op donderdag 13 december een ontwikkelingstraject. Op vrijdag 14 december volgt een verplichte vrije dag. Vanwege de vele parttimers bij de gemeente, zijn veel medewerkers op vrijdag al vrij.