HEERHUGOWAARD - Het glasvezel-project dat de gemeente Heerhugowaard en het bedrijf E-Fiber is faliekant mislukt nadat gisteren bekend werd dat de glasvezel-provider verkeerde cijfers publiceert op de website. E-Fiber wilde gratis glasvezel aanleggen naar elke Heerhugowaardse woning, maar heeft daarvoor 35 procent aanmeldingen voor nodig om het lonend te maken.

Op de website van E-Fiber stond dat reeds 23 procent van de Heerhugowaardse adressen zich heeft aangemeld, maar in werkelijkheid blijkt dit maar 3,3 procent te zijn. Aangezien de 35 procent voor komende zondag moest zijn gehaald lijkt het er op dat E-Fiber deze verkeerde cijfers bewust heeft gepubliceerd om de Heerhugowaardse bevolking met een "eindsprint" alsnog warm te krijgen.

Een verontwaardigde wethouder Monique Stam van Heerhugowaard deelde dit gisteravond mee aan de gemeenteraad nadat zij eerder op de dag de cijfers kreeg te horen. De gemeente wil wel op korte termijn met een andere partij rond de tafel om het Alton-gebeied alsnog op het snelle glasvezel te kunnen aansluiten.

Door de kwestie zijn er ook in de gemeenten Koggenland (27%) en Schagen (25%) twijfels gerezen over de juistheid van de cijfers die E-Fiber voor wat betreft die gebieden heeft gepubliceerd.