LANGEDIJK/HEERHUGOWAARD - Langedijk en Heerhugowaard gaan samen en vormen vanaf 1 januari de gemeente Dijk en Waard. Inwoners uit beide gemeenten mogen op 22, 23 en 24 november stemmen voor de gemeenteraad van Dijk en Waard. Een nieuwe gemeente. Dat betekent ook nieuwe partijen, partijen die samengaan en partijen die niet meer meedoen. De gemeenten Langedijk en Heerhugowaard bieden hun inwoners de komende tijd op verschillende manieren hulp bij het kennismaken met de partijen die meedoen aan de verkiezingen en bij het bepalen van hun stem. Zo zijn er onder andere een verkiezingsmagazine, een Kieskompas online en een verkiezingsdebat.

Partijprogramma's
Iedere politieke partij heeft een eigen partijprogramma. Deze staat veelal op de website van de partij. Op de gemeentelijke websites staat een overzicht van de deelnemende partijen met een verwijzing naar hun websites of contactgegevens.

Kieskompas online
Het Kieskompas is een digitale stemwijzer en helpt de inwoner om duidelijk te krijgen welke politieke partij het dichts bij zijn of haar eigen overtuigingen komen. Belangrijk is dat het Kieskompas geen stemadvies is, maar de positie van de inwoner ten opzichte van de partijen in de nieuwe gemeente Dijk en Waard duidelijk maakt. Voor het Kieskompas hebben politieke partijen die mee doen aan de verkiezingen samen meer dan dertig stellingen bedacht. In een onderzoek is aan hen gevraagd wat de belangrijkste thema's voor de nieuwe gemeente zijn. Hulp nodig bij het invullen van het Kieskompas? Maak dan gebruik van Steffie. Steffie is een vriendelijke digitale webjuf die de moeilijke dingen op een makkelijke manier uitlegt. Het Kieskompas en Steffie vindt u op https://dijkenwaard.kieskompas.nl.Verkiezingsmagazine op de matAlle inwoners van Dijk en Waard ontvangen uiterlijk 15 november huis-aan-huis een verkiezingsmagazine op de mat. Het magazine biedt informatie over het stemmen zelf en over de gemeenteraad van de nieuwe gemeente. In het magazine staan interviews met de lijsttrekkers en een papieren stemhulp. Magazine niet ontvangen? Het magazine is na 15 november gratis op te halen bij beide gemeentehuizen, Dorpshuis de Geist in Sint Pancras, Café de Bonte Koe in Koedijk, De Anbouw in Noord-Scharwoude, Het Behouden Huis in Oudkarspel en Buurthuis de Hoeksteen en Wijkcentrum de Mediaan in Heerhugowaard.

Verkiezingsdebat in Cool
Op woensdag 17 november gaan de lijsttrekkers van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen met elkaar in debat in Cool kunst en cultuur. Tijdens dit slotdebat aan de vooravond van de verkiezingen, debatteren de lijsttrekkers over opgaven waar de gemeente Dijk en Waard in de toekomst mee te maken zal krijgen. Door het debat krijgen kiezers inzicht in de standpunten van de partijen. De bezoekers in de zaal worden betrokken bij het debat. En ook degenen die thuis het debat volgen kunnen hun mening geven via de online stemhulp Mentimeter.

Kiezers zijn van harte welkom in de grote zaal van Cool in Heerhugowaard en hoeven zich daarvoor niet van tevoren aan te mel­den. Wel moeten zij de beschikking heb­ben over de CoronaCheck-app of een papieren coronabewijs en een geldi­ge QR-code. Inloop vanaf 19.00 uur en de start van het debat is om 19.30 uur. Uiteraard volgen wij deze avond eventuele actuele coronamaatregelen.

Thuis het debat volgen kan via www.gemeentebestuur.heerhugowaard.nl, www.bestuur.gemeentelangedijk.nl of www.streekstadcentraal.nl. Op die laatste website is te vinden welke televisiezenders bij welke provider dit debat ook uitzenden.

Campagnes van politieke partijen
Elke partij voert zijn eigen campagne en laten geregeld van zich horen in aanloop naar de verkiezingen op 24 november. Zo zijn er partijen die op 13 november meedoen aan Reuring in De Binding in Zuid-Scharwoude en ook bijvoorbeeld op de weekmarkt in Heerhugowaard op maandag 22 november zijn vertegenwoordigers van partijen aanwezig.