HEERHUGOWAARD - Op zaterdag 26 maart kunnen alle inwoners van Dijk en Waard gratis compost scheppen of laden aan de Delta op bedrijventerrein De Vaandel in Heerhugowaard. Ophalen kan tussen 8.00 en 16.00 uur. Op = Op, dus kom op tijd!

Inwoners moeten wel zorgen voor eigen zakken, emmers en scheppen om het compost mee te kunnen nemen. Ook is er een kraan aanwezig om aanhangers te vullen.

Gft (groente-, fruit- en tuinafval) en etensresten vormen de basis voor een mooi nieuw product: compost. Compost is een waardevolle grondstof waarmee de grond in de (volks)tuin kan worden verbeterd. Deze grondstof wordt gemaakt van al het ingezamelde gft-afval. Iedere volle groene bak levert zo'n 15 tot 20 kilo compost op.

Duurzaam
Compost is een circulair product, want van afval wordt weer een nieuwe grondstof gemaakt. Compost draagt ook bij aan duurzaam bodembeheer. Dit komt door het hoge gehalte organische stof. Compost houdt ook CO² vast. Door ons afval goed te scheiden kunnen zoveel mogelijk grondstoffen worden hergebruikt. Ook voor het gft-afval geldt: wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit te worden gehaald. Nederlandse composteerders verzetten veel werk om vervuiling uit het gft-afval te halen. Als het ingezamelde gft bij voorbaat al vrij is van ander afval, is de kwaliteit van het compost ook beter.

Landelijke Compostdag
Om inwoners te belonen voor hun inspanning om gft goed te scheiden, wordt jaarlijks door de Vereniging Afvalbedrijven de Landelijke Compostdag georganiseerd. Gemeente Dijk en Waard sluit hier dit jaar graag weer bij aan.