LANGEDIJK/HEERHUGOWAARD - Op woensdag 11 september start de cursus Politiek Actief voor de gemeente. De cursus is voor inwoners van Langedijk en Heerhugowaard die meer willen weten over de gemeente of interesse hebben om politiek actief te worden. Aanmelden is gratis en kan via www.bestuur.gemeentelangedijk.nl//Cursus-Politiek of www.heerhugowaard.nl/cursus-politiek

Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Wat doet een raadslid? Op deze vragen - en meer - krijgen deelnemers aan de cursus antwoord.

Programma
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten met trainingen en lezingen van gastdocenten uit de politieke praktijk. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten, interactieve werkvormen, presentaties van lokale gastdocenten en ontmoetingen met lokale politici. Hierdoor krijgen de deelnemers een realistisch beeld van de lokale politiek. Tot slot zijn de deelnemers aanwezig bij een gemeenteraadsvergadering in Langedijk en Heerhugowaard.

Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking
- Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
- Verkiezingen/politieke partijen.

Bijeenkomst 2: de gemeente
- Hoe werkt de gemeente?
- De besluitvorming binnen de gemeente.
- Beïnvloeden van de besluitvorming.

Bijeenkomst 3: de gemeenteraad
- Taken en rollen van de gemeenteraad.
- De instrumenten van een raadslid.
- Basiskennis gemeentefinanciën.
- Speeddaten met gemeenteraadsleden uit Langedijk en Heerhugowaard.

Bijeenkomst 4: training overtuigend debatteren

Bijeenkomst 5: raadsvergadering bijwonen

Kijk voor meer informatie over de cursus Politiek Actief op één van de eerdergenoemde websites. De cursus wordt verzorgd door ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat, in samenwerking met gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Deelname is gratis, maar niet vrijblijvend. Aanmelden kan tot 1 juli via het aanmeldformulier op de website. Aanwezigheid op de cursusavonden wordt verwacht, evenals actieve deelname.