HEERHUGOWAARD - Gemeente Dijk en Waard haalt sinds deze week grof huishoudelijk afval op bij inwoners thuis. Dijk en Waard is de eerste gemeente in Nederland die deze werkwijze voor grof afval op proef uitvoert.

Wethouder Annette Groot feliciteerde de eerste inwoner die zijn grof huishoudelijk afval op deze manier aanbood: "Met deze nieuwe inzamelingswijze zorgen we samen voor betere scheiding van afval. Veel afval is goed herbruikbaar of kunnen we verwerken zodat er nieuwe producten van worden gemaakt. Door beter te scheiden houden we de kosten laag. Bovendien voorkomen we zwerfafval in de wijk, door het niet meer aan de straat te zetten. Samen werken we zo aan een duurzaam Dijk en Waard."

Proef
Wanneer inwoners ervoor kiezen om grof huishoudelijk afval thuis op te laten halen, maken zij hiervoor een afspraak en is er iemand thuis als het opgehaald wordt. Deze nieuwe manier van ophalen is een proef die tot en met maart 2023 duurt. De proef heeft twee doelen: het moet zwerfafval tegen gaan en het scheiden van afval verbeteren.

Zwerfafval tegengaan
Voorheen konden inwoners een afspraak maken en hun afval aan straat zetten. Het werd daarna door de gemeente opgehaald. In de praktijk gebeurde het vaak dat andere inwoners er afval bijplaatsten. Dit afval zwierf soms door de wijk. Dat zorgde bij de gemeente voor meer rondes rijden omdat er meer afval stond dan afgesproken was. In de nieuwe situatie bewaren inwoners het afval bijvoorbeeld in huis, op de oprit of in de tuin totdat gemeentemedewerkers langskomen om het op te halen. Ongeveer een half uur van tevoren laat de chauffeur weten hoe laat hij of zij voor de deur staat.

Beter scheiden
De gemeente haalt het grof huishoudelijk afval gescheiden op. Bijvoorbeeld witgoed, hout of meubilair worden op verschillende dagen opgehaald. Inwoners die verschillende soorten afval aanbieden, moeten daarvoor meerdere afspraken maken. Het verwerken van afval is de afgelopen jaren fors duurder geworden. Door beter te scheiden, kunnen de kosten voor inwoners en gemeente zo laag mogelijk gehouden worden.

Afspraak maken via de Afvalwijzer
Inwoners kunnen makkelijk een afspraak maken via de digitale Afvalwijzer door in te loggen met een postcode en huisnummer. Dit kan via mijnafvalwijzer.nl of via de app. Deze is te vinden in de Google Play Store of de Apple App Store.

Zelf afval wegbrengen
Zelf grof huishoudelijk afval wegbrengen blijft natuurlijk mogelijk. Dit kan gratis bij één van de gemeentelijke afvalscheidingsstations. Deze zijn te vinden aan de Beukenlaan 25 in Heerhugowaard en Berrie 8 in Oudkarspel. De openingstijden zijn maandag t/m zaterdag 8.00-16.00 uur. Welk afval aangeboden kan worden, is te lezen op www.dijkenwaard.nl/afval/afvalscheidingsstations.