Het college van B&W heeft de Raad van Bestuur van Noordwest Ziekenhuisgroep een vergaand financieel aanbod gedaan, waardoor naar de mening van het college de bouw van een nieuw regionaal ziekenhuis in Heerhugowaard mogelijk is. Hiermee kan Noordwest Ziekenhuisgroep een regionaal ziekenhuis bouwen dat in de top-tien van beste ziekenhuizen van Nederland kan komen. Probleem daarbij was wel, dat het college geen businesscase voor nieuwbouw in Heerhugowaard heeft gezien en daarmee geen faire kans heeft gehad.

Het college heeft op dit aanbod nog geen reactie van de Raad van Bestuur gekregen. Naar verwachting neemt de Raad van Toezicht begin juli een besluit over vernieuwbouw van het MCA op de locatie Alkmaar of nieuwbouw in Heerhugowaard.

 

Begin dit jaar heeft de gemeente Heerhugowaard campagne gevoerd om het regionaal patiëntenbelang bij de locatiekeuze te laten prevaleren boven financiële belangen.

Een nieuw ziekenhuis in Heerhugowaard betekent:

  • Goede bereikbaarheid voor ambulances, patiënten en bezoekers

  • Een helicopterplatform voor traumahelikopters

  • Meer privacy voor ernstig zieke patiënten op eenpersoonskamers in plaats van de huidige vier- en zespersoons kamers

  • Voldoende parkeergelegenheid

  • Geen bouwoverlast voor patiënten


 

De Raad van Toezicht van Noordwest Ziekenhuisgroep heeft ook erkend dat Heerhugowaard de beste locatiekeuze voor een nieuw ziekenhuis voor de regionale patiënt zou zijn. Op verzoek van Noordwest Ziekenhuisgroep heeft het college vervolgens een vergaand financieel aanbod gedaan, te weten een garantstelling of gedeeld eigenaarschap, waarmee volgens het college realisering van een nieuw ziekenhuis in Heerhugowaard haalbaar is.

Het is nu aan de Raad van Toezicht om een besluit te nemen dat recht doet aan het regionaal patiëntenbelang.