HEERHUGOWAARD - Op maandag 8 oktober gaf wethouder Jan van der Starre (Stadsbedrijf) op ludieke wijze de aftrap voor een campagne om beter afval te scheiden in Heerhugowaard. Om het campagnelogo ‘Aan de bak’ te onthullen, moest de wethouder zelf letterlijk aan de bak.

Afval bevat veel waardevolle materialen die goed opnieuw bruikbaar zijn. Van gescheiden afval worden weer nieuwe producten gemaakt. Dit bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Om afval scheiden in Heerhugowaard te bevorderen is de gemeente deze week gestart met de communicatiecampagne ‘Aan de bak’.

Afval scheiden faciliteren
Het doel van de campagne is niet alleen om inwoners beter afval te laten scheiden, maar vooral ook om het hen gemakkelijker te maken. Door extra communicatie in gemeentekrant Stadsnieuws, een speciale website te lanceren, handige hulpmiddelen te verspreiden en extra faciliteiten, worden inwoners de komende periode beter begeleid naar de juiste bak.

Rolcontainer voor plastic, metaal en drankkartons
Om het scheiden van afval aan huis makkelijker te maken, krijgen huishoudens met een laagbouwwoning een aparte rolcontainer voor plastic, metaal (blik) en drankkartons (PMD). Deze bak wordt, net als restafval en gft, eenmaal per twee weken geleegd. Verder zijn er in Heerhugowaard nog meerdere mogelijkheden om afval gemakkelijk in de juiste bak te gooien. Zoals milieuparkjes, bij supermarkten en op de gemeentewerf.

Werk aan de winkel
Op dit moment wordt zo’n 57% van het Heerhugowaardse huisvuil goed gescheiden. Mede door deze campagne en natuurlijk met de hulp van onze inwoners, wil de gemeente er in geval voor zorgen dat in 2021 zo’n 75% van al het huisvuil goed wordt gescheiden. Eerder én meer mag natuurlijk ook.

Minder restafval
Afval dat niet geschikt is voor hergebruik heet restafval. Dit gaat uiteindelijk de verbrandingsoven in. Het is dus zonde als daar nog bruikbare grondstoffen in zitten zoals PMD, papier, gft of etensresten. Als we samen afval nóg beter scheiden, besparen we energie, kostbare grondstoffen en geld.

Meer over afval en de campagne is te vinden op www.heerhugowaard.nl/aandebak