HEERHUGOWAARD - Nieuw te bouwen woningen in Heerhugowaard krijgen geen aansluiting meer op aardgas. Dat heeft het college van b&w besloten. Ook worden vastgoedontwikkelaars gestimuleerd om huidige plannen te heroverwegen en alsnog gasloos op te leveren. Dit gebeurt nu al in Broekhorn.

In 2030 energieneutraal

De aanleiding voor dit besluit is tweeledig. Allereerst heeft Heerhugowaard de ambitie om energieneutraal te zijn in 2030. Dit betekent dat er net zo veel duurzame energie opgewekt wordt als er verbruikt wordt. Daarnaast is wethouder Monique Stam trekker van het onderwerp "aardgasvrij bouwen" in de regio Alkmaar. Een woning kan aardgasvrij gebouwd worden door het huis te verwarmen door technieken die draaien op elektriciteit, zo'n woning heet een all-electric woning. Hiervoor wordt vaak een combinatie van technieken gebruikt; zonnepanelen, aardwarmte en verregaande isolatie. Een woning kan echter ook gebruik maken van een warmtenet in plaats van aardgas om verwarmd te worden. In Heerhugowaard gaat HVC een warmtenet aanleggen.

Wetswijziging

Gasloos bouwen wordt ook vanuit de Rijksoverheid gestimuleerd. Momenteel heeft de netbeheerder nog de plicht om iedereen die het vraagt een aansluiting op het gasnet te bieden. Deze aansluitplicht vervalt naar verwachting op 1 juli 2018 door een wetswijziging. De gemeente Heerhugowaard besluit dit niet af te wachten en nu al pro-actief in te spelen op de ontwikkelingen.

Symposium aardgasvrij bouwen

Mede daarom organiseert de gemeente Heerhugowaard op 8 maart samen met partners een symposium over aardgasvrij bouwen. Dit symposium is bedoeld voor partijen die op zoek zijn naar concrete handvatten voor aardgasvrij bouwen.