HEERHUGOWAARD - De vraag naar (betaalbare) nieuwe woningen is in heel Nederland hoog. In Heerhugowaard wordt daarom de bouw waar mogelijk versneld en doet de gemeente er alles aan om te zorgen dat die huizen ook betaalbaar zijn. Zo onderzoekt het college van B&W welke mogelijkheden er zijn voor het oprichten van een investeringsreserve voor de woningmarkt. Deze reserve zou moeten worden gebruikt om meer betaalbare woningen te realiseren.


Voor 2021 en 2022 staat in Heerhugowaard de oplevering van zo’n 1400 nieuwe woningen gepland, maar ook in 2020 hebben diverse Heerhugowaarders hun nieuwbouwwoning kunnen betrekken. In totaal werden er dit jaar zo’n 270 woningen opgeleverd, variërend van betaalbare appartementen en rijwoningen tot vrijstaande huizen.

De nieuwe woningen verrezen op verschillende plekken in de stad. In de wijk Broekhorn ging het om 75 koopwoningen, in het Stadshart werd een woningbouwcomplex opgeleverd met 80 appartementen (24 koop en 56 vrije sector huur). Op de locatie ’t Cranenbosch langs de Rustenburgerweg kwamen er zes vrijstaande woningen bij, in plandeel 4 (Land van Luna) in Heerhugowaard-Zuid werden dit jaar 86 woningen opgeleverd en in De Draai ging het om 18 nieuwe NeroZero-woningen.

NeroZero
Het NeroZero-bouwproject in De Draai bestaat in totaal uit 53 woningen, waarvan 44 starterswoningen van zo’n 70 m2, vijf levensloopbestendige woningen met circa 95 m2 woonoppervlakte en vier eengezinswoningen van rond de 120 m2. De grote behoefte aan betaalbare en duurzame woningen werd bevestigd door de vele inschrijvingen op het NeroZero-project. Voor de tweede fase, met 35 NeroZero’s, kwamen 439 inschrijvingen binnen, waarvan 265 voor de starterswoningen.

Een van de kopers van een NeroZero-starterswoning uit de eerste fase is Shanna Lee-Meeuw-Kjoe. Zij krijgt binnenkort de sleutels van haar nieuwe woning. Geboren in Alkmaar en getogen in Heerhugowaard was Shanna al langere tijd op zoek naar een geschikte woning in haar eigen woonplaats. “Ik heb negen jaar in een appartement in het centrum van Heerhugowaard gewoond en was op zoek naar een eigen huis met tuin.”
Shanna’s zoektocht naar een geschikte woning nam ongeveer een jaar in beslag. De 32-jarige Heerhugowaardse keek tijdens haar zoektocht ook rond in omliggende kernen, maar wilde het liefst in Heerhugowaard blijven wonen omdat ze hier haar sociale leven heeft. “Heerhugowaard heeft heel veel mooie nieuwbouwprojecten, maar het aanbod aan starterswoningen is niet enorm. Ik ben daarom blij dat ik deze NeroZero-woning heb kunnen kopen.” Het energieneutrale karakter van de NeroZero-woning, met onder meer zonnepanelen, een warmtepomp met koeling, terugwinning van warmte in het ventilatiesysteem en vloerverwarming, spreekt Shanna erg aan. “En natuurlijk vooral de afzuigkap die fijnstof tijdens het koken afvangt. Dat is een gave vinding! Dit huis is al helemaal klaar voor de toekomst.”

Broekhorn
Nieuwbouwwijk Broekhorn is geheel ontwikkeld door BPD Ontwikkeling. De wijk bestaat uit de deelgebieden Havenkwartier, Parkhof en Rietland. De dit jaar opgeleverde woningen staan in het laatstgenoemde deel. “Het gaat om 26 2-onder-1-kappers, twaalf hoekwoningen, 21 tussenwoningen en 16 vrijstaande woningen,” laat Fennie van der Meulen, verkoopmanager bij BPD Ontwikkeling weten. Het plandeel en de hele wijk naderen nu met rasse schreden de voltooiing. “In 2016 zijn we gestart met de verkoop van woningen in de eerste fase in Rietland, en onlangs gingen de laatste kavels in fase 16 van start. Ook de woningen in de laatste twee fases, 17 en 18, zijn allemaal dit jaar verkocht.”

Lees in het Stadsnieuws van januari meer over de Heerhugowaardse woningbouwplannen voor de komende jaren.