HEERHUGOWAARD - Oekraïense vluchtelingen die in Dijk en Waard wonen zijn gisteren in de Dionysiuskerk in Heerhugowaard welkom geheten door burgemeester Rehwinkel. Tijdens een informatiebijeenkomst voor Oekraïners die verblijven in het Transferium en in gastgezinnen gaf de gemeente antwoord op veel van hun vragen.


Geholpen door een tolk sprak burgemeester Rehwinkel steun uit aan de mensen die halsoverkop huis en haard hebben moeten verlaten. Hij verwees naar de toespraak van president Zelensky in de Tweede Kamer en wenste de aanwezigen veel kracht toe. Ook gaf hij aan dat gemeente, maar ook vele inwoners van Dijk en Waard klaar staan voor de vluchtelingen. Vluchtelingenwerk Nederland en de gemeente gaven de aanwezigen in een presentatie informatie over onderwerpen als wonen, werken, zorg en onderwijs.

Vragen

Terwijl de kinderen speelden in de naastgelegen pastorie, was er in de kerk ook alle ruimte voor het stellen van de vragen. Steeds gingen er weer vingers de lucht in, want er bleken heel veel vragen. Nog niet alle vragen konden nu al beantwoord worden.
Op dijkenwaard.nl/oekraine voegt de gemeente de komende tijd regelmatig nieuwe informatie toe. Ook start Vluchtelingewerk binnenkort met een wekelijks spreekuur in het Transferium. Het spreekuur is niet alleen voor de vluchtelingen die in het Transferium wonen, maar ook voor de mensen die bij gastgezinnen in Dijk en Waard verblijven.