HEERHUGOWAARD - Op maandag 10 februari gaan leerlingen van het voortgezet onderwijs uit Langedijk en Heerhugowaard in de Jongerengemeenteraad met elkaar in debat over een tweetal onderwerpen: een discussieonderwerp over de inrichting van het hart van de nieuwe gemeente en een motieonderwerp over hoe de politiek interessanter kan worden voor jongeren.

Leerlingen van het Jan Arentzs, het Han Fortmann (Trinitas College) en het Huygens College proberen door te discussiëren en het indienen en verdedigen van moties, een meerderheid in de raad te krijgen. De aangenomen moties worden in een reguliere commissievergadering toegelicht door de indiener. Op deze manier komen jongeren vroegtijdig en op een leuke manier in contact met de lokale politiek en ervaren ze wat er allemaal bij een politiek besluit komt kijken.

De burgemeester van Langedijk, Leontien Kompier, zit op 10 februari de Jongerengemeenteraad voor. Statenlid voor de provincie Noord-Holland, Marcel Steeman, is voorzitter van een jury die na afloop de beste debater en de beste fractie kiest..
Ter voorbereiding op de Jongerengemeenteraad hebben raadsleden van Heerhugowaard en Langedijk les gegeven op de deelnemende scholen, helpen zij de leerlingen met het opstellen van moties en zijn zij uiteraard aanwezig op de avond zelf om de leerlingen bij hun raadsvergadering te ondersteunen.

Programma:
18:30 uur inloop
19:00 uur ontvangst door organisatie
19:05 uur 1e agendapunt: discussie-onderwerp Het stationsgebied in Heerhugowaard en het havenplein in Langedijk vormen te samen het HART van de nieuwe gemeente. Met welke voorzieningen en op welke manier moet dit terrein met oog voor de reeds ingezette woningbouwplannen worden ingericht?
19.50 uur Pauze
20:05 uur 2e agendapunt. motie-onderwerp: Er worden te weinig jongeren betrokken bij de gemeente/politiek!
20:50 uur Afsluiting, prijsuitreiking en fotomomentje
21:05 uur Napraten met hapje en een drankje

Locatie: Raadzaal gemeentehuis Heerhugowaard, Parelhof 1.