HEERHUGOWAARD - De bouw van de nieuwe woonwijk De Draai is in volle gang. Naast de 2650 woningen verdeeld over verschillende woonbuurten, zullen ook een aantal kunstwerken de publieke ruimte verfraaien. Speciaal voor het parkachtige gedeelte rondom de Merelweg is vanuit een zorgvuldig selectieproces met een commissie, bestaande uit bewoners van de wijk, de school de Nieuwe Draai, Esdégé Reigersdaal, het stedenbouwkundig bureau Karres en Brands en de gemeente, gekozen voor het ontwerp van kunstenaar Martijn Sandberg: 'Kunst Met Een Draai.'

De cirkel bestaande uit segmenten met letters aan vier kanten 'Kunst Met Een Draai verrast en doet denken aan de profielen van de wielen van de landbouwmachines die hier eerder op het land reden.

Martijn Sandberg werkt graag met de beeldtaal van de kunst en zet taal om in beeld. Voor hem vormt de naam van de wijk De Draai, een inspirerend ingrediënt voor het kunstwerk. Het kunstwerk voor De Draai is kunst met een 'twist': 'Kunst Met Een Draai'. Het kunstwerk kan gebruikt worden als zitobject en ontmoetingsplaats. Het kunstwerk is 16 november feestelijk onthuld in aanwezigheid van wethouder Annette Groot, de kunstenaar, omwonenden en genodigden.

Martijn Sandberg (1967) werkt vaak aan kunstopdrachten in wijken en buurten en werd onder anderen onderscheiden voor zijn werk in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Zijn letterkunst is meestal geïntegreerd in dragers zoals bakstenen muren, straatwerk of andere uitingen. In De Draai zal zijn werk zichtbaar zijn als een vrij, open beeld, dat herkenbaarheid aan de wijk zal geven.