GEMEENTE KOGGENLAND - Hoe gaaf is het wel niet dat je als kind je eigen natuurspeeltuin mag ontwerpen? Het overkomt de 154 leerlingen van de Geert Holle school in Berkhout. De komende weken gaan zij met elkaar aan de slag met de vraag ‘hoe ziet jouw ideale natuurspeeltuin eruit?’ Om deze vraag te beantwoorden gaan de leerlingen ideeën opdoen, discussiëren, tekeningen en maquettes maken. De speeltuin moet gaan komen bij het Berkhouter dorpsbos, vooraan het Lijsbeth Tijs park.

Burgemeester Posthumus bezocht woensdagochtend 11 oktober de school en gaf de leerlingen de opdracht mee om na te denken over hun ideale natuurspeeltuin. De kinderen waren speciaal daarvoor samengekomen in de centrale hal van de school. Met bewonderde ogen en vingers in de lucht hoorden zij de burgemeester aan. Die had een knapzak bij zich met de opdracht, een tekening van de locatie en stukjes hout om uit te leggen wat een natuurspeeltuin is. Een plek waar kinderen vrij kunnen spelen in de natuur.

Doe-team gaat uitdaging aan

Het begint allemaal met Sanne Oud, Stefanie Strijker, Sandra de Wit, Nicole Fakkeldij en Chantal Entius. Vanuit hun Berkhoutse doe-team ‘Jeugdvoorzieningen’ zijn zij de uitdaging aangegaan voor de realisatie van de natuurspeeltuin. ”Wij zijn door het dorpsgesprek in Berkhout getriggerd. Wij waren helemaal enthousiast door alle geeltjes met ideeën en besloten hier mee aan de slag te gaan”, vertelt Sandra de Wit. “En wat is er nou leuker dan spelende kinderen? En daar een plek voor te creëren, samen met de kinderen? We kunnen wel zelf iets bedenken en dan hopen dat ze het leuk vinden, maar we kunnen beter de kinderen mee laten denken. Zij spelen er tenslotte.“

Blije gezichten

Burgemeester Posthumus: “Ik ben ongelofelijk blij dat er weer een concreet resultaat aan zit te komen van onze dorpsgesprekken. Na het dorpsgesprek in Berkhout is het doe-team ‘Jeugdvoorzieningen’ ontstaan. Toen ik vanochtend al die verwachtingsvolle en blije kindergezichten van de Geert Holle school zag was dat een feest! Ze staan te popelen om aan de slag te gaan!”

Inzet heeft betekenis

Ook Henk van Doorn, directeur van de Geert Holle school, is enthousiast over het initiatief: “Dit past heel mooi bij onze filosofie. We willen de kinderen laten ervaren dat hun inzet betekenis heeft. Leerlingen hebben zelf invloed op hun leerproces en we moedigen ze aan om zelf met plannen aan de gang te gaan. Wij proberen vervolgens met diverse werkvormen dichterbij de kinderen te komen. De natuurspeeltuin is hier een mooi voorbeeld van.”