HEERHUGOWAARD - AZ en Bibliotheek Kennemerwaard bundelen hun krachten. Vanaf januari 2020 kunnen 15 groepen van Heerhugowaardse scholen dankzij subsidie van de gemeente Heerhugowaard gratis meedoen aan de gave lessenreeks LevelUp! van AZ en Bibliotheek Kennemerwaard. LevelUp! is een lessenreeks voor de groepen 5 over bewust en positief gamen. Het project is opgezet door AZ en Bibliotheek Kennemerwaard. Level Up! bestaat uit een kick-off voor ouders en docenten en 5 lessen van een uur op school gegeven door een consulent van de bibliotheek. Daarbij maakt de klas kans op een Challengedag in het AZ-stadion.

Kick-Off
De lessenreeks start met een Kick-Off. Dit is een bijeenkomst waarin ouders en docenten kennis maken met gamen, het programma LevelUp! en welke rol gamen speelt bij kinderen. Wat leren kinderen ervan, en hoe ga je als ouder met gamende kinderen om. Dit onderdeel wordt verzorgd door Aristote Ndunu, de eSporter van AZ, én Bibliotheek Kennemerwaard. Het project LevelUp! wordt toegelicht. We vertellen wat de kinderen de komende weken op school gaan behandelen en hoe het project eruit ziet.

Lessenserie
Elke week krijgt groep 5 één les van maximaal 1 uur gegeven door een consulent van de bibliotheek. De les bestaat uit een kort filmpje door de eSporter van AZ, Aristote Ndunu, met een korte uitleg van het thema van de week, en een doe-opdracht. Dit kan een opdracht op school zijn, maar ook een opdracht om thuis met de ouders te doen. De kinderen krijgen een informatieboekje dat bij de lessen hoort.

Thema’s
De volgende 5 thema’s komen aan bod. Let’s Start, een introductie op het thema gamen. Time’s Up, over tijdbewaking, hoe verdeel je je tijd tussen gamen en andere zaken. Wat is er nog meer belangrijk. High Score, de positieve kant van gamen, wat kun je er allemaal van leren. Survival Mode, hoe kun je veilig gamen? Over de kijkwijzer, chatten/online contact en in-game aankopen. Replay, wat heb je in de afgelopen lessen geleerd.

Waarom LevelUp!
Veel kinderen spelen thuis games of komen met gamen in aanraking. Gamen is leuk en door het spelen van games train je veel vaardigheden, zoals geheugen, geduld, reactievermogen, samenwerken, ruimtelijk inzicht. Maar kinderen kunnen ook risico lopen op negatieve effecten: Het gebeurt steeds vaker dat kinderen overgehaald worden dingen te doen die ze niet willen. Maar ook verslaving en een ongezonde leefwijze liggen op de loer. Level Up! zal kinderen, ouders en leerkrachten op een speelse manier inzicht geven hoe je bewust en vitaal kan gamen.

Inschrijven en meer info
Scholen kunnen zich per klas inschrijven via www.startlevelup.nl.
Meer informatie voor ouders vind je op de website van Bewustgame.
Op YouTube kun je twee leuke filmpjes bekijken over LevelUp! via onderstaande links:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=ZhlBSCjIHYw en
https://www.youtube.com/watch?v=1xCIU1qin1w.