HEERHUGOWAARD - Op dinsdag 21 maart geven Anita van Breugel en Ceciel Nyst een lezing over de historie van de Middenweg in Heerhugowaard. In 2018 gaat het zuidelijk deel van de Middenweg op de schop. Wat is haar oorsprong, wat zijn de resultaten van het archeologisch onderzoek en hoe oud zijn de stolpen?

Dankzij archeologisch onderzoek is de omgeving van de Middenweg reeds goed in kaart gebracht. Locaties van bebouwing uit de 17e eeuw en later zijn bekend. Ook kennen we verhalen over het leven van de bewoners aan de Middenweg, maar niet zoveel over de weg zelf.  Voor het eerst wordt zorgvuldig de biografie van de Middenweg onderzocht. Onder het asfalt liggen de wegverhardingen en karrensporen opgestapeld, die teruggaan tot de allereerste fase van de Middenweg in de 17e eeuw.
Voorafgaand aan de reconstructie wordt archeologisch onderzoek gedaan. Begin maart zijn binnen het plangebied ter hoogte van de 17e-eeuwse bebouwing twee proefsleuven gegraven. De dwarsprofielen geven inzicht in de opbouw en het historisch gebruik van de weg. Twee oude stolpboederijen uit dezelfde periode zijn door een specialist onderzocht.

De Middenweg is een opvallend poldericoon. Het huidige profiel van de Middenweg, met name het zuidelijke gedeelte ervan, vertegenwoordigt of heeft een grote cultuurhistorische waarde. Aangelegd rond 1630 nadat de polder was drooggelegd. De wegverharding en bomen van het zuidelijk deel hebben het einde van hun levensduur bereikt. De weg moet daarom opnieuw ingericht worden. De genoemde cultuurhistorische kenmerken zoals de dubbele bomenrij en de waterlopen aan beide kanten worden behouden.Anita van Breugel is architectuurhistoricus en Ceciel Nyst is regioarcheoloog.Deze lezing wordt georganiseerd door het Platform Erfgoed Heerhugowaard.

Aanmelden

U bent van harte welkom op 21 maart  in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Heerhugowaard, Parelhof 1A, 1703 EZ Heerhugowaard. De lezing begint om 20.00 uur.
De toegang bedraagt  € 5,-. Aanmelden kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl  of bij de Klantenservice in de bibliotheek tijdens openingstijden (u betaalt met pin).