HEERHUGOWAARD - Op dinsdag 21 maart nemen Anita van Breugel en Ceciel Nyst u graag mee in de historie van de Middenweg in Heerhugowaard. In 2018 gaat het zuidelijk deel van de Middenweg op de schop. Wat is haar oorsprong, wat zijn de resultaten van het archeologisch onderzoek en hoe oud zijn de stolpen? Deze lezing is van 20:00 tot 22.00 uur in de bibliotheek in Heerhugowaard

Middenweg Zuid

Dankzij archeologisch onderzoek is de omgeving van de Middenweg behoorlijk goed in kaart gebracht. Locaties van bebouwing uit de 17e eeuw en later zijn bekend. Ook kennen we verhalen over het leven van de bewoners aan de Middenweg, maar niet zoveel over de weg zelf. Voor het eerst wordt de biografie van de Middenweg zorgvuldig onderzocht. Onder het asfalt liggen de wegverhardingen en karrensporen opgestapeld, die teruggaan tot de allereerste fase van de Middenweg in de 17e eeuw

Voorafgaand aan de reconstructie wordt archeologisch onderzoek gedaan. Begin maart zijn binnen het plangebied ter hoogte van de 17e-eeuwse bebouwing twee proefsleuven gegraven. De dwarsprofielen geven inzicht in de opbouw en het historisch gebruik van de weg. Twee oude stolpboerderijen uit dezelfde periode zijn door een specialist onderzocht. Beide stolpen bleken meer bouwhistorisch waardevolle elementen te bevatten dan vooraf aangenomen werd.

De Middenweg is een opvallend poldericoon. Het huidige profiel van de Middenweg, met name het zuidelijke gedeelte ervan, vertegenwoordigt een grote cultuurhistorische waarde. Aangelegd rond 1630 nadat de polder was drooggelegd. De wegverharding en bomen van het zuidelijk deel hebben het einde van hun levensduur bereikt. De weg moet daarom opnieuw ingericht worden. De cultuurhistorische kenmerken zoals de dubbele bomenrij en de waterlopen aan beide kanten worden behouden.

Anita van Breugel is architectuurhistoricus en Ceciel Nyst is regioarcheoloog.

Deze lezing wordt georganiseerd door het Platform Erfgoed Heerhugowaard.

Aanmelden
U bent van harte welkom op 21 maart  in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Heerhugowaard, Parelhof 1A, 1703 EZ Heerhugowaard. De lezing is van 20.00 tot 22.00 uur. De toegang bedraagt  € 5,-.

Aanmelden kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de Klantenservice in de bibliotheek tijdens openingstijden (u betaalt met pin).