HEERHUGOWAARD - Vanaf 2 februari is in het gemeentehuis de expositie ‘Noord-Holland opgewekt! Energie van vroeger en voor later’ te zien. Die neemt bezoekers mee naar de energieopwekking van vroeger (turf en hout), nu (gas en olie) en in de toekomst (duurzame energie). Ook is er aandacht voor de ruimtelijke gevolgen door de jaren heen.
In een drietal lezingen en een slotdebat is er aandacht voor energie en de opwekking ervan. De lezingen worden gehouden in de bibliotheek, duren van 20.00-22.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Wel graag aanmelden bij de bibliotheek, tel. 072-5764800.

Donderdag 8 februari: Energie in het verleden
Een toelichting op hoe we vroeger in onze energiebehoefte voorzagen. Nederland als Energieland. Ook wordt aandacht besteed aan de lokale energie geschiedenis. Door Els Romeijn van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Woensdag14 februari: Energie en landschap
Veel alternatieve vormen van energie hebben ook een grote invloed op hoe onze steden en landschappen er straks uit gaan zien. Ruut van Paridon vertelt hoe we ruimtelijke kwaliteiten kunt behouden en verbeteren.

Dinsdag 20 februari: Energie en de Groene stad
Een stad kan niet zonder groene en blauwe netwerken voor een gezonde leefomgeving. Wie doet mee een Groenspoor aan te leggen. Avond met transitiestrateeg Atto Harsta en projectleider Groenspoor Dorien Kotterman.

Donderdag 15 maart: Slotdebat Energietransitie
Energietransitie gaat ons dagelijks leven veranderen. Er moeten nog vele keuzes gemaakt worden. Sprekers zijn Diederik Samsom, Pierre Sponselee en Monique Stam. De moderator deze avond is burgemeester Bert Blase.