Met een informatiebijeenkomst op donderdag 5 maart start in Heerhugowaard het project Waaks, een samenwerkingsverband tussen burgers, de gemeente Heerhugowaard en de politie, waarbij burgers wordt gevraagd verdachte situaties in hun buurt te melden bij de politie. De politie denkt dan bijvoorbeeld aan hondenbezitters die tijdens het uitlaten van hun huisdier een oogje in het zeil kunnen houden.

Als ludieke aftrap van het project laat burgemeester Han ter Heegde op 5 maart om 18.45 uur een hond uit in zijn wijk, Lommerhof. Hij zal daarbij vanzelfsprekend oren en ogen wijd open hebben. Daarna start om 19.30 uur de informatiebijeenkomst in het gemeentehuis.

De politie vertelt tijdens die bijeenkomst meer over hoe burgers verdachte situaties kunnen herkennen en wat zij dan kunnen doen. En het gaat natuurlijk niet alleen om mensen die hun hond uitlaten. Alle inwoners van Heerhugowaard kunnen hun bijdrage leveren. Wie iets verdachts ziet kan 112 bellen. De centralisten van dat nummer kunnen op basis van de informatie inschatten of het een alarmmelding is of een melding voor het reguliere politiekorps.

Het project Waaks kan de kans op woning- en auto-inbraak en andere criminaliteit verminderen.