HEERHUGOWAARD - Maandag is Loco-burgemeester Gido Oude Kotte op bezoek geweest bij mevrouw Krenz.

Loco-burgemeester Gido Oude Kotte heeft afgelopen maandag 30 januari jl. een bezoek gebracht aan mevrouw Krenz, één van de eerste bewoners van woonzorgcentrum De Raatstede, die haar honderdste verjaardag vierde in het restaurant.

Mevrouw Willy Krenz-Wagenaar is in 1917 in Haarlem geboren en groeide op als oudste dochter in een gezin van drie kinderen. In 1937 is ze getrouwd met Helmut Krenz, ze kregen twee dochters en een zoon. Mevrouw is zeer muzikaal en speelt mondorgel, accordeon, slagwerk en piano. Reuma beperkt haar helaas om de laatste drie instrumenten nog te kunnen bespelen maar wekelijks krijgt ze bezoek van iemand waarmee ze mondorgel speelt. Samen met haar man, die werkte bij de machinefabriek Figee in Haarlem, maakte ze deel uit van trio de Willy’s. Jarenlang werd er opgetreden op feesten en partijen. Rond 1985 verhuisde het paar van Haarlem naar Heerhugowaard, lekker dichtbij de kinderen. Na een huwelijk van meer dan 50 jaar overleed de heer Krenz op 80-jarige leeftijd.

Dochter Paula, die nagenoeg dagelijks een bezoekje brengt aan haar moeder, vindt haar moeder een moedige vrouw. Ze heeft er ruim 7 jaar helemaal alleen voor gestaan, in totale onwetendheid waar haar man verbleef en of hij überhaupt nog leefde. De heer Krenz was van Duitse afkomst en werd naar het Oostfront gestuurd om te vechten. Later is hij door de Russen gevangen genomen. Samen met haar 3 jonge kinderen heeft ze, wonder boven wonder, een bombardement overleefd. Geallieerde bommenwerpers misten op 16 april 1943 hun doel, het NS-werkterrein in Haarlem. Even na etenstijd vielen 16 explosieven op de naastgelegen woonwijk, de Amsterdamse buurt. Het complete huis van de familie Krenz, wat ook enkele jaren diende als onderduikadres voor haar broer en een vriend die in het verzet actief waren, werd hierbij verwoest. Er overleden 85 mensen en meer dan 100 mensen raakten gewond.

Het geheim van haar hoge leeftijd is volgens mevrouw Krenz om altijd positief en vrolijk te zijn. En onder de mensen te blijven want ze houdt van gezelligheid. Doorzettingsvermogen helpt ook. Zo behaalde ze op 73-jarige leeftijd nog haar zwemdiploma A. Het lichaam wil nu misschien dan niet meer zo goed, ze is nog goed bij de pinken.

Mevrouw Krenz heeft naast drie kinderen, zeven kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. De afgelopen drie jaar heeft ze, helaas veel te vroeg, afscheid moeten nemen van twee kleinkinderen. De 5e generatie is op komst. In april wordt het eerste achter-achterkleinkind verwacht.