KOGGENLAND - De gemeente Koggenland wil ouders handvatten bieden bij de opvoeding van hun pubers, met als doel een positieve sfeer in huis, meer gezelligheid en vooral: meer contact met elkaar. Om dit te bewerkstelligen slaat de gemeente de handen ineen met Marina van der Wal, dé puberexpert van Nederland en bekend van onder andere het tv programma Koffietijd, De Wereld Draait Door en RTL Late Night, waar zij onder andere aan tafel zat bij Matthijs van Nieuwkerk en Humberto Tan. Koggenlandse puberouders krijgen de mogelijkheid om een theaterlezing bij te wonen én mee te doen aan DopApril.

Op 20 maart spreekt Marina van der Wal over het opvoeden en communiceren met pubers in zaal Dolleburg in De Goorn en op 27 maart in De Brink in Obdam. De avond start om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:15 uur. Toegangskaarten kunnen gratis worden besteld via www.koggenland.nl/puberinhuis.

Herkenning: ik ben niet gek
'Ik ben niet de enige met vragen én ik ben niet gek als ik deze periode in het leven van mijn kind ook een lastige tijd vind'. Dit gevoel van herkenning en erkenning delen de bezoekers van de 'puberavonden'. Inmiddels hebben duizenden ouders van pubers in Nederland de theaterlezing bezocht. Als moeder van twee pubers bespreekt Marina op een humoristische manier de spagaat waarin ouders en pubers zitten. Aan de ene kant hebben pubers ruimte en vrijheid nodig en moeten ouders leren dat ze een stapje terug moeten doen in het leven van hun kinderen. Aan de andere kant zie je dat pubers – mede door de ontwikkeling van hun brein - juist duidelijke sturing nodig hebben.

‘Nee’ is ook een antwoord
Er wordt veel gelachen tijdens de avonden. Eén van de bezoeksters: “Ik dacht even dat ik in het theater was. Zo leuk!” Maar er is ook confrontatie. Van der Wal: ”Ik wil ouders óók een spiegel voorhouden als het gaat om het stellen van regels en grenzen. Dat is namelijk ook een vorm van liefde voor je kind. Wij zullen onze kinderen ook moeten leren dat het leven tegenslagen en teleurstellingen kent.”

DopApril
DopApril is een opvoedchallenge die ouders ondersteunt om meer positieve sfeer in huis te brengen, meer gezelligheid en vooral meer contact met elkaar te creëren. Een maand lang –in april- ontvangen ouders die meedoen elke dag een mailtje van Marina van der Wal met een eenvoudig huiswerkopdrachtje. Het huiswerk is makkelijk uitvoerbaar en het eerste resultaat is al snel merkbaar. Meedoen kost normaliter zo’n 30 euro, de gemeente Koggenland betaalt deze maand dit bedrag voor de deelnemende ouders. Koggenlandse puberouders kunnen zich opgeven via dopapril@koggenland.nl.