HEERHUGOWAARD - Het nieuwe college van Heerhugowaard is rond. De vier grootste partijen hebben de wethoudersposten verdeeld. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de afronding van een raadsbreed collegeprogramma.

De Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij (HOP), Senioren Heerhugowaard (SHHW), VVD en CDA zijn er uit. De vier partijen, de grootste na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, hebben de stadsregering rond. HOP levert twee wethouders. De andere partijen elk één.

John Does (HOP), Carola van 't Schip (HOP), Jan van der Starre (SHHW), Monique Stam (VVD) en Guido Oude Kotte (CDA) gaan de wethoudersposten bekleden. Van 't Schip zal dat parttime doen voor twee tot drie dagen in de week. Oude Kotte en Stam keren terug op hun post.

Lees ook: Seniorenpartij SHHW en HOP winnaars in Heerhugowaard

Vandaag hoopt HOP-fractievoorzitter John Does grote stappen te maken met de afronding van het collegeprogramma. Does: "We gaan in Heerhugowaard voor een raadsbreedprogramma, geen coalitie. Dat programma zal door B&W uitgevoerd worden. Ieder raadslid heeft daar invloed op uit kunnen oefenen. Alleen GroenLinks is afgehaakt. Mogelijk dat we dat programma al op 8 mei kunnen presenteren."

Belangrijke onderwerpen voor de komende vier jaar zijn onder meer democratische vernieuwing, duurzaamheid, bestrijden van hufterigheid en de ambtelijke fusie met Langedijk. Heerhugowaard gaat straks dus van start met vierenhalve wethouder. Na het klappen van de coalitie in februari vorig jaar hebben drie wethouders de termijn afgemaakt.