HEERHUGOWAARD - Woensdag 14 november onthulde wethouder Monique Stam (Verkeer en Vervoer) een nieuw verkeersbord vlakbij de rotonde op de Haringvliet in Heerhugowaard. Het nieuwe bord, met daarop een afbeelding van een oog, attendeert fietsers erop dat ze goed moeten opletten op het verkeer, ook al hebben ze voorrang.

Het hebben van voorrang is namelijk geen garantie dat iemand dit ook krijgt. Een automobilist kan een fietser over het hoofd zien en dan gaat het soms (bijna) mis.

Oogbord
‘Kijk of je gezien wordt’ is de boodschap van het nieuwe bord. Boven deze tekst is een attentiebord geplaatst met daarop een afbeelding van een oog. Het nieuwe “oogbord” herinnert fietsers eraan dat hij of zij goed moet blijven opletten op ander verkeer. Goed deelnemen in het verkeer is namelijk ook kunnen anticiperen op fouten van een ander.

Eyeopener
Wethouder Monique Stam onthulde het bord en deelde samen met Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en Verkeersforum Heerhugowaard gadgets uit: groene lampjes met daarop het oog. Met het uitdelen van de lampjes werd aandacht gevraagd om alert te blijven in het verkeer.

Stam: “Ik ben blij dat zoveel partijen hebben nagedacht over het verbeteren van verkeerssituaties zoals deze oversteek aan de Haringvliet. En het mooie is dat we dat nu ook eens op een creatieve manier doen: een zelfbedacht verkeersbord. Ik hoop dat het bord letterlijk en figuurlijk een eyeopener is voor alle fietsers. Heerhugowaard is een echte fietsstad en dat stimuleren wij ook als gemeente. Veilig fietsen vinden wij heel belangrijk.”

Fietsoversteken
Het bord hangt bij twee fietsoversteken: in de buurt van de rotonde Haringvliet/Oosttangent en bij de rotonde Zuidtangent/Oosttangent. Twee punten waar het helaas nog weleens mis gaat. De borden kunnen na verloop van tijd van verkeerspunt rouleren.

Aandacht voor verkeerssituaties
Er zijn verkeerssituaties in Heerhugowaard die extra aandacht van de gemeente hebben. Een daarvan is de fietsoversteek niet ver van de rotonde op de Haringvliet. Op dit punt kunnen gevaarlijke situaties ontstaan tussen automobilisten en fietsers. Samen met inwoners hebben gemeente, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en Verkeersforum Heerhugowaard gekeken wat de oorzaken konden zijn. Ook een externe verkeerskundige heeft de situatie bekeken. Zo is er van alles gedaan om automobilisten erop te wijzen dat ze voorrang moeten verlenen, zoals opvallende borden met fluorescerende randen, markering op de weg en rood asfalt. Een drempel of extra attentiemaatregelen zou de aandacht van automobilisten juist kunnen afleiden van overstekende fietsers. Omdat lang niet alle fietsers bij het oversteken kijken of ze gezien worden, is er gekozen voor dit nieuwe bord.