HEERHUGOWAARD - Op dinsdag 18 april wordt de nieuwe raadzaal in het gemeentehuis officieel geopend. Dat gebeurt om 19.00 uur, voorafgaand aan de raadsvergadering die om 19.30 uur begint. Behalve voor de politiek, wil de gemeente de nieuwe raadzaal ook beschikbaar stellen voor (maatschappelijke) organisaties. De zaal is daarvoor, meer dan het geval was, eenvoudiger aan te passen. 

De geluids- en beeldapparatuur in de oude raadzaal was aan vernieuwing toe. Toen ontstond het idee om dan ook meteen maar de inrichting aan te passen. De ronde opstelling van voorheen nam bijvoorbeeld onevenredig veel ruimte in beslag. In de nieuwe situatie zitten de raadsleden in twee groepen tegenover elkaar.

Overigens niet verdeeld in collegepartijen tegenover oppositiepartijen. Dat zou ten onrechte de indruk wekken dat de oppositie altijd tegenover de coalitie zou staan. Nieuw is ook de manier van vergaderen. Tot voorheen konden raadsleden vanaf hun stoel het woord voeren met een ‘eigen’ microfoon.

In de nieuwe situatie moeten ze dat doen via een van de drie interruptiemicrofoons. Een situatie vergelijkbaar met de discussies in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dan is voor iedereen sowieso zichtbaar wie het woord voert en het moet bijdragen aan een verlevendiging van het debat. Een grote videowall biedt de mogelijkheid om onderwerpen en discussies visueel te ondersteunen. De nieuwe inrichting biedt ook meer ruimte aan de publieke tribune.

Die kan makkelijk uitgebreid worden als dat nodig is. Nieuw is ook de open verbinding naar de rest van het gemeentehuis. De oude raadzaal was nogal een gesloten bolwerk. Niet iets wat je als moderne democratie wilt uitstralen. De muur naar de binnentuin is weggehaald en er is een open verbinding zonder deuren naar de foyer van het gemeentehuis. En de zaal is dus ook te gebruiken door andere organisaties. De zaal is met minder moeite aan te passen aan andere situaties.