HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard besteedt op zaterdag 14 september aandacht aan het Open Monumentenweekend dat op 14 en 15 september in Nederland wordt gehouden. Bekijk hier welke monumenten open zijn en welke activiteiten georganiseerd worden.

Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn de Veenhuizerkerk, de kerk in De Noord, de Kunstkerk en het Oude Gemaal open. Ook vaart er een boot tussen het Oude Gemaal en fietsbrug De Krul. Ook varen er boten tussen het Oude Gemaal en de Twuyvermolen in Sint Pancras en tussen fietsbrug De Krul in Heerhugowaard naar Langedijk.

Het thema van de Open Monumentendagen is dit jaar ‘Plekken van plezier’.

Veenhuizerkerk
Natuurlijk is het Praalgraf van Reinout van Brederode te bewonderen. Ook is er een diapresentatie van de opgravingen rond het graf in 2016. Daarnaast draagt Marrie Overtoom ’s middags in de kerk gedichten voor over plekken van plezier.En rond de kerk zijn oude brommertjes en motoren te zien.
Adres: Kerkweg 26, 1704 DH Heerhugowaard

Heilige Hart Parochie
De neo-romaanse kerk Heilige Hart Parochie aan de Middenweg in De Noord stamt uit 1910 en heeft Byzantijnse invloeden. In het interieur valt het gebruik van gele steen en van blauw en geel geglazuurd tegel- en metselwerk op. Glazenier Joep Nicolas heeft de gebrandschilderde koorramen gemaakt.
Adres: Middenweg 541, 1704 BE Heerhugowaard

Kunstkerk
De van oorsprong Gereformeerde Kerk aan de Stationsweg 53 stam uit 1916-1917. In 1938 is de kerk uitgebreid met een nieuwe voorgevel in de stijl van de Amsterdamse school met een karakteristiek torentje, bekleed met lood. Sinds 2016 is de artotheek gehuisvest in de kerk. Op Open Monumentendag is een tentoonstelling van Roy Valentijn te zien. Met zijn kunst wil hij mensen laten zien dat iets wat niets is, iets kan worden en dat je ogen dat bepalen. En dat is nog niet alles… Roy Valentijn is aanwezig tussen 13.00 en 16.00 uur.
Adres: Stationsweg 53, 1702 AB Heerhugowaard

Het Oude Gemaal
In en rond het voormalige Poldermuseum is voor jong en oud van alles te beleven. Er zijn onder andere Oudhollandse spellen en een interactieve presentatie van het oude Heerhugowaard.Ook zijn er rondvaarten. De Broekervaart vaart op zaterdag 14 september vanaf het Havenplein in Broek op Langedijk en de Krul in Heerhugowaard een speciale route, waarbij ook de Twuyvermolen wordt aangedaan. Vanaf de molen vertrekt vanaf 11.00 uur iedere 20 minuten 1 van de 3 varende monumenten naar het poldermuseum Het Oude Gemaal in Heerhugowaard. Vanaf de haven kunt u elke 2 uur een cultuurhistorische wandeling met een gids maken.
Adres: Huigendijk 17, 1703 RG Heerhugowaard