HEERHUGOWAARD - Een panoramaroute op de fiets door het zuidelijke deel van Heerhugowaard. Leuk en leerzaam voor (nieuwe) Heerhugowaarders. Maar ook voor Langedijkers die, voordat de twee gemeenten samengaan, graag meer willen weten van hun buurgemeente. En natuurlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in Heerhugowaard, het ontstaan, de geschiedenis en de uiteindelijke verstedelijking. Wat zie je daarvan terug in de omgeving? En zou het kunnen dat Heerhugowaard mooier is dan je denkt? Geïnspireerd door het kunstwerk ‘De Menselijke maat’, dat twee jaar geleden onthuld werd bij de oplevering van de opgeknapte Middenweg-Zuid, ontstond deze verrassende fietsroute.


De Middenweg in Heerhugowaard is een icoon in de droogmakerij. Deze monumentale polderweg brengt al bijna vier eeuwen lang mensen van huis of werkplek in Heerhugowaard naar Alkmaar en terug. Lopend, met paard en wagen, op de fiets, in de auto of met de bus. De Middenweg was, als eerste weg dwars door de polder richting grote stad Alkmaar, in feite het allereerste begin van Heerhugowaard.

De Menselijke maat

De panorama-fietsroute verschijnt precies twee jaar na de presentatie van het boek ‘Waar de middenweg ons bracht’. Een fotoboek met verhalen over een uniek stuk historische polderweg als eeuwenoud icoon voor een moderne stad van kansen. Het boek werd uitgebracht ter ere van de metamorfose voor het zuidelijke deel van de Middenweg. Een metamorfose waarbij de oorspronkelijke, historische inrichting van de weg in ere is gehouden. En waarbij dit deel van de oude polderweg onderdeel werd van een kunstwerk met de titel ‘De Menselijke Maat’. Dit kunstwerk van Paul de Kort,was de directe aanleiding voor deze panoramaroute. Het is een kunstwerk dat de cultuurhistorische waarden van de Middenweg weer zichtbaar maakt voor bewoners en passanten.
Maar er is zoveel meer te zien en te beleven in Heerhugowaard, dachten de makers van de fietsroute.In de droogmakerij is immers een middelgrote stad ontstaan waar het goed wonen, werken en recreëren is. Een kwaliteit die al snel als vanzelfsprekend ervaren wordt. En misschien is juist dat gewone eigenlijk wel heel bijzonder. In de fietsroute zijn enkele van die bijzondere plekken in het zuidelijke deel van Heerhugowaard bij elkaar gebracht en beschreven. Zoals bijvoorbeeld Skeef, de Kunstkerk, het Poldermuseum, de Waarderhout en de horecaboulevard van Middenwaard. Maar ook het Post-’65 architectuurproject van Aad Breed in de Molenwijk.

Gratis verkrijgbaar

De teksten van de fietsroute zijn van Judith Flapper en de foto’s van Kees Kruithof en Norbert Reijngoud die, samen met Judith Flapper, ook tekende voor het boek ‘Waar de Middenweg ons bracht’.De route is te downloaden(PDF, 5.42 MB). Een gedrukte versie is gratis verkrijgbaar in de gemeentehuizen van Heerhugowaard en Langedijk, bij de bibliotheek, in de horeca en op verschillende plekken langs de route.