HEERHUGOWAARD - Hoe eerder je iemand bij een hartstilstand reanimeert, hoe groter de kans is op overleving. Daarom is in de loop van de tijd een uitgebreid netwerk opgebouwd van burgerhulpverleners en AED’s of defibrillatoren. Maar het kan nog beter: wanneer alle verenigingen en bedrijven met een AED deze ook algemeen beschikbaar stellen.


Jeanet Glas is ambulanceverpleegkundige met ruim 24 jaar ervaring achter haar naam. Gemiddeld krijgt zij maandelijks twee tot drie keer een hartstilstand voor de kiezen. Ze heeft zelf meegemaakt hoe door de groei van de reanimatiekennis in de samenleving meer mensen succesvol in leven zijn gehouden.“De aanrijtijd van de ambulance is gemiddeld 10 tot 12 minuten. Dan ben je vaak al te laat. Bij een reanimatie telt elke seconde.”

Meer AED's op de kaart
Wethouder van Heerhugowaard, Annette Groot, was zelf burgerhulpverlener, totdat een onwillige knie haar dwong te stoppen. Maar Groot onderschrijft van harte de noodzaak van een fijnmazige infrastructuur van burgerhulpverleners en AED’s. Gemeente Heerhugowaard heeft zelf zeven ‘witte vlekken’, weet zij.

Dit zijn plekken waar de dekking nog niet ideaal is. “Ik sluit niet uit dat er bedrijven of verenigingen zijn die wel een AED hebben, maar deze nog niet hebben aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Dan blijven zij buiten beeld, zodra er via 112 een melding uit de buurt binnenkomt. Dat is hartstikke zonde.”

Hartslag.NU

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is een campagne begonnen om organisaties met een AED in hun pand aan te sporen die ter beschikking te stellen van het algemeen belang. Ambulanceverpleegkundige Jeanet Glas: “Helemaal mooi zou het zijn als zij hun AED ook buiten ophangen, zodat elke burgerhulpverlener er makkelijk bij kan. Je redt er levens mee.

Wilt u een AED aanmelden?
Een AED apparaat kunt u aanmelden via de website hartslagnu.nl/aed