LANGEDIJK / HEERHUGOWAARD - Iedereen kan slachtoffer worden van criminaliteit. Ouderen zijn daarbij extra een kwetsbare groep. Zij worden 'overvallen' door mensen die aan de deur met een babbeltruc binnen proberen te komen of zogenaamd hulp komen aanbieden waar vervolgens fors voor moet worden betaald. Met een voorlichtingscampagne wil het ministerie van Justitie en Veiligheid ouderen informeren over verschillende vormen van criminaliteit en oplichting.

Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit. Van 1 tot en met 7 september wordt meekijken bij pinnen behandeld, van 8 tot en met 14 september babbeltrucs, 15 tot en met 21 september draait om hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en de week van 22 tot en met 28 september staat in het teken van phishing.

De campagne bestaat uit voorlichtingsfilmpjes op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. Op iedere dinsdag is er op dezelfde website vanaf 10.30 uur een webinar waar het thema van de week wordt besproken.