KOGGENLAND - Het is zo ver: snel internet voor álle inwoners en bedrijven van Koggenland! Glasvezel maakt dit mogelijk. De gemeente Koggenland is straks de allereerste gemeente in Westfriesland met snel internet in de gehele gemeente, tot aan de laatste boerderij van een doodlopend landweggetje.

Glasvezel

Glasvezel is een internetverbinding die gebruik maakt van dunne glasvezelkabels. Informatie wordt met de snelheid van het licht door de kabels verstuurd, waardoor je razendsnel en betrouwbaar kunt internetten. Duizenden inwoners in de buitengebieden van Koggenland zijn hiermee geholpen. Op dinsdag 3 oktober ondertekende het college van B&W van de gemeente Koggenland het contract met E-Fiber, een ervaren partij die glasvezelnetwerken door heel Nederland aanlegt.

De schop in de grond

Wethouder van de Pol is razend enthousiast over het project: “Eindelijk kunnen we van start! Hopelijk gaat in 2018 de eerste schop in de grond. Glasvezel is echt een uitkomst voor onze inwoners die iets verder uit een dorpskern wonen, de zogeheten buitengebieden. Maar álle inwoners kunnen hier hun voordeel uit halen. Glasvezel betekent snel en stabiel internet, altijd bereik. De gebruiker kan tegelijk online films kijken, muziek luisteren en gamen.”

Kansen voor bedrijven en ouderen

“Glasvezel wordt ook noodzakelijk voor agrariërs, bedrijven en ouderen in buitengebieden”, vervolgt van de Pol. “Boeren moeten bijvoorbeeld melkgegevens online uploaden. Bij sommige bedrijven aan huis werkt een pinapparaat niet als iemand in huis aan het internetten is. En ook in de zorgsector wordt een goede internetverbinding in de toekomst onmisbaar. Er zijn zoveel inwoners van Koggenland geholpen met glasvezelverbinding. En dan heb ik het niet alleen over onze inwoners die in de buitengebieden wonen. Glasvezel is de toekomst, voor alle inwoners. De komende jaren worden steeds meer zaken alleen online geregeld. Een stabiele en snelle verbinding is dan wel zo fijn.” Niet alleen het college staat te popelen om aan de slag te gaan. Afgelopen week liet voetbalvereniging RKEDO bijvoorbeeld al weten niet te kunnen wachten op glasvezel, omdat hinder wordt ondervonden in het uploaden van gegevens voor de KNVB.

De aanpak

Als allereerste is het belangrijk om in kaart te brengen hoeveel inwoners interesse hebben in glasvezel. E-Fiber gaat hier vanaf januari 2018 mee aan de slag. Inwoners kunnen overstappen naar snel internet. Televisie en telefonie zitten inbegrepen in het pakket. Er zijn geen aansluitkosten. Als blijkt dat er voldoende animo is, dan wordt gestart met de aanleg van deze speciale kabels. E-Fiber voert het project uit en draagt het (financieel) risico.