DIJK EN WAARD - Deze zomer gaat gemeente Dijk en Waard opnieuw een sorteerproef doen. We controleren afval uit de afvalbakken voor restafval en PMD (plastic-, metalen verpakkingen en drinkpakken). Dit doen we met een steekproef. Vanuit enkele straten of wijken in de gemeente verzamelen we restafval en PMD, wat we door een extern bedrijf laten nakijken. Vorig jaar hebben we dit ook gedaan. Dit was de nulmeting. Nu willen we kijken of onze gezamenlijke inzet effect heeft gehad.


Waarom opnieuw een sorteerproef?

De sorteerproef van vorig jaar gaf ons een goed beeld van hoe het afval in onze gemeente toen werd gescheiden. Daaruit bleek dat er veel afval in het restafval zat, dat nog gescheiden had kunnen worden. Meer dan de helft! Ons afval bevat waardevolle grondstoffen die een basis vormen voor nieuwe producten. Er is dus veel winst te behalen.

Afval scheiden verbeteren

Daarom zijn er verschillende acties ondernomen om afval scheiden te verbeteren:

  • We hebben een Afvalcoach in dienst genomen, die inwoners tips en adviezen geeft over het scheiden van afval.
  • We hebben de afvalinzamelpunten voor papier/karton, PMD, glas en textiel in de wijken verbetert of aangevuld.
  • De campagne ‘Restafval verminderen, samen aan de slag’ in het voorjaar heeft inwoners bewust gemaakt van de noodzaak om minder restafval te produceren. Tijdens deze actie zijn we ook in gesprek gegaan met inwoners om te ondersteunen bij afval scheiden.

Wat houdt de sorteerproef in?

Met de nieuwe sorteerproef willen we zien of deze inspanningen hebben geleid tot beter scheiden, betere kwaliteit van het PMD en dus minder restafval. Tijdens de proef controleren we het afval uit willekeurig gekozen afvalbakken. Dit gebeurt uiteraard zorgvuldig en met respect voor uw privacy. De resultaten helpen ons om te bepalen waar nog winst te behalen valt en welke ondersteuning inwoners eventueel nodig hebben.

Samen maken we het verschil

Door afval goed te scheiden, kunnen waardevolle materialen opnieuw worden gebruikt. Uw afval is namelijk geen eindstation, maar een grondstof voor nieuwe producten. Van plastic maken ze onder andere tuingieters en etensresten zetten ze om in compost.

Let wel: het gaat niet alleen om hoeveel we scheiden, maar ook om de kwaliteit. Als er bijvoorbeeld papier bij het PMD zit, dan kan het PMD niet meer worden gebruikt en dan wordt dit alsnog verbrand. Daarom is het belangrijk dat we samen blijven letten op wat waar hoort.

Tips?

Heeft u vragen over afval scheiden of wilt u tips om het nog beter te doen? Kijk in de Afvalwijzer-app, op www.dijkenwaard.nl/afval of neem contact op met onze Afvalcoach.