HEERHUGOWAARD - De SP in Heerhugowaard doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Daartoe is besloten omdat er te weinig mensen zijn om de werkzaamheden van de partij de komende tijd voort te zetten.

In een verklaring laat de SP weten dat de afdeling van de partij aan de ledenvergadering heeft voorgelegd om niet mee te doen aan de verkiezingen. De leden hebben dat advies overgenomen. Volgens de partij kampt een van de raadsleden met gezondheidsproblemen en zijn ook opleiding en werk redenen voor betrokkenen om weg te gaan bij de partij. Het gaat om raadsleden, bestuursleden, de voorzitter en de fractievoorzitter. Er blijven te weinig mensen over om het werk goed te doen.

De partij zegt de komende jaren niet stil te gaan zitten. "Met name het contact met de bevolking zal geïntensiveerd worden." Ook wordt de organisatie van de afdeling uitgebouwd en versterkt.

Lees ook: Verbannen SP Hoorn moet eerst 'contact met de bevolking herstellen'

Eerder werd bekend dat de afdeling van de SP in Hoorn niet meedoet aan de verkiezingen. Het landelijke partijbestuur had deelname verboden omdat de SP-politici te weinig tijd hadden gehad contact te hebben met de inwoners van de stad. De gebrekkige inzet had volgens de partij toen ook te maken met een tekort aan mensen.

Opbouwen en versterken

Marnix Bruggeman, Statenlid van de provincie Noord-Holland, laat aan NH Nieuws weten dat in de rest van de plaatsen in Noord-Holland waar de SP in de gemeenteraad zit, de partij wel meedoet aan de verkiezingen. De SP doet mee in Enkhuizen, Castricum, Haarlem, Velsen, Zaanstad, Waterland, Amsterdam, Amstelveen, Hilversum, Schagen en Purmerend. In die laatste stad zit de SP nu nog niet in de raad.

Verder zegt Bruggeman nog dat de SP alleen in de raad gaat zitten als de partij in de buurt actief kan zijn. "Sla anders liever een keer vier jaar over en ga de afdeling opbouwen, contacten versterken en doe na vier jaar wel weer mee."