HEERHUGOWAARD - Autoverkeer rijdt te hard op de Westtangent. Daarom gaat aannemer KWS in opdracht van gemeente Dijk en Waard aan de slag met het versmallen van de rijbanen tussen de N242 (Westerweg) en het kruispunt Zuidtangent in een tijdelijke vorm. De werkzaamheden starten op maandag 25 september en duren tot en met vrijdag 13 oktober 2023. Verkeershinder is beperkt, omdat er 's avonds en 's nachts gewerkt wordt. Als de spoortunnel Zuidtangent klaar is (verwachting 2026), wordt er gekeken naar een permanente aanpassing van de Westtangent


Groene doorgang
In 2020 zijn de verkeerslichten al zo afgesteld dat wanneer je hier met de maximale toegestane snelheid van 50 km/u rijdt, de verkeerslichten rechtdoor achtereenvolgens 'groen' tonen. Deze 'groene doorgang' werkt op bepaalde tijden en is afhankelijk van het aantal auto's. Toch heeft deze eerder genomen maatregel niet het gewenste effect op het rijgedrag. Het zorgt voor doorstroming, maar er wordt nog steeds te hard gereden.

De gemeente verwacht daarom met een extra maatregel, het versmallen van de rijbanen, de snelheid van auto's en vrachtverkeer omlaag te brengen. De afstelling van de verkeerslichten hoeft daarbij niet te worden aangepast; de groene doorgang is en blijft actief. Dit betekent dat de boodschap 'Met 50 rijd je door!', die op borden langs de weg te lezen is, van kracht blijft. Ook komen er duidelijkere markeringen. Doordat de twee rijstroken in beide rijrichtingen behouden blijven, blijft de doorstroming op de weg goed.

Werkzaamheden
De aannemer gaat de belijning aanpassen en betonbanden aanbrengen op het asfalt. Er worden geen grote of zware machines ingezet. Geluidsoverlast door de werkzaamheden is dus niet te verwachten.

Bereikbaarheid
Het versmallen van de rijbanen wordt per rijrichting uitgevoerd in twee fasen:
• Fase 1: aanpassen Westtangent vanaf de N242 richting Obdam staat gepland van 25 september tot en met 3 oktober;
• Fase 2: aanpassen Westtangent vanuit Obdam richting de N242 staat gepland van 4 oktober tot en met 13 oktober.

Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen worden de werkzaamheden 's avonds en 's nachts uitgevoerd tussen 20.00 en 05.00 uur van maandag tot en met vrijdag. Gedurende deze werktijden zijn de betreffende rijbanen afgesloten voor verkeer en wordt er een omleidingsroute aangegeven die over de N242 gaat. De kruispunten zijn niet afgesloten, oversteken naar Beveland of woonwijken is mogelijk. De fiets- en voetpaden blijven bereikbaar.