HEERHUGOWAARD - Op 30 mei heeft een succesvolle veiling plaatsgevonden voor het Collectief Asbest Saneren, georganiseerd door de gemeente Heerhugowaard. De winnende leverancier is GP Groot sloopwerken en saneringen bv uit Heiloo. Ruim 100 huishoudens ontvangen uiterlijk 13 juni een vrijblijvend aanbod voor de complete vervanging van hun asbestdak. Het collectief wordt begeleid door de gemeente en projectbegeleider iChoosr.

Initiatief voor saneren asbestdaken

De gemeente Heerhugowaard schreef begin mei 400 huishoudens aan die hoogstwaarschijnlijk een dak met asbest hebben. Deze woningeigenaren ontvingen de oproep om te controleren of hun dak inderdaad asbest bevat. Aansluitend konden zij meer informatie opvragen over het zelf saneren van hun dak en over het collectief.

Tot nu toe hebben al 128 huishoudens gehoor gegeven en laten weten hoe zij het asbest gaan saneren. Het merendeel kiest voor de collectieve inkoop aangezien een scherpe prijs en het gemak hen ondersteunt in het veilig asbestvrij maken van hun dak. Aanmelden voor het collectief blijft voorlopig ook nog open voor andere geïnteresseerden via: www.heerhugowaard.nl/asbestvrij.

GP Groot

Deze Noord-Hollandse onderneming is goed bekend bij de inwoners van Heerhugowaard. Met verschillende activiteiten in afvalinzameling en -verwerking, brandstofvoorziening, rioolreiniging, infra, sloopwerken en saneringen is het logo van dit bedrijf goed vertegenwoordigd in het straatbeeld.

Waarom vraagt Heerhugowaard haar inwoners om hun asbestdaken te saneren?

Het kabinet besloot in 2015 dat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn. Dit besluit komt voort uit onderzoeken die laten zien dat wanneer oude asbestdaken verweren, er asbest vrijkomt die mensen naar binnen kunnen lopen in hun eigen woning.

De gemeente Heerhugowaard wil voorkomen dat er in de toekomst gezondheidsrisico's ontstaan en organiseert daarom in samenwerking met groepsaankoop-specialist iChoosr het Gemeenteloket Asbest. Dit bedrijf hielp Heerhugowaard al eerder met zeer succesvolle collectieve inkopen zonnepanelen.