HEERHUGOWAARD - Het Transferium in Heerhugowaard wordt een tijdelijke isolatielocatie waar het COA, indien nodig, maximaal 88 met het COVID-19 virus besmette asielzoekers kan onderbrengen. Het gaat hierbij om bewoners van de azc-locaties Heerhugowaard en/of Den Helder.


Er wordt alleen van de locatie gebruik gemaakt als er geen isolatieruimte meer op de voornoemde locaties voorhanden is. Gemeente Heerhugowaard heeft ingestemd met het verzoek van het COA om het Transferiumgebouw tot juni 2021 te gebruiken als isolatielocatie. Het is te verwachten dat asielzoekers maximaal 14 dagen op deze locatie hoeven te verblijven. Dit is de ervaring van het COA met eerdere tijdelijke coronavoorzieningen.

Wanneer er asielzoekers verblijven in het Transferiumgebouw, is er ook personeel van het COA en de GZA (gezondheidszorg asielzoekers) aanwezig. Er is tevens 24-uurs beveiliging en ondersteuning om toe te zien op de toegang tot het gebouw en voor ondersteuning gedurende deze periode. De asielzoekers die tijdelijk in Transferium verblijven, blijven gedurende die periode binnen. Op locatie zijn geen bezoekers welkom.