HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard doet op dinsdagmiddag 26 oktober voor de tweede keer mee met de GroenSpoor plant-estafette. Langs de Westtangent, ter hoogte van het AZC, planten leerlingen van het Clusius College, bewoners van het AZC en andere deelnemers aan de plantestafette, een prachtige bloemenborder met vaste planten en heesters. De beplanting is niet alleen mooi om naar te kijken maar we helpen hiermee ook bijen, vlinders en vogels. Er komt ook een insectenhotel, die de leerlingen van het Clusius College de komende weken speciaal hiervoor gaan maken.

Zes gemeenten in Noord-Holland planten met haar inwoners in achtereenvolgende weken aantrekkelijke groene en biodiverse linten met bloembollen, vaste planten, struiken en bomen: de estafette. Bij de plant-estafettes zijn bewoners, scholen, ondernemers, zorginstellingen en lokale (natuur)verenigingen betrokken. De estafette begint zaterdagmiddag 16 oktober in Schagen. De gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo, Castricum en Heemskerk nemen daarna het stokje over.

Programma

De GroenSpoor Plantestafette start om 13.30 uur in het AZC in Heerhugowaard met een kopje thee/koffie en iets lekkers. Daar laten leerlingen van Het Clusius College aan de hand van praktische voorbeelden zien wat je zelf kunt doen voor insecten en vogels. Vereniging Groei en Bloei geeft tips voor de aanleg en onderhoud van een aantrekkelijke biodiverse tuin. Om 14.00 uur heet wethouder Annette Groot de deelnemers van harte welkom. Annika Langeveld van Landschap Noord-Holland geeft vervolgens uitleg over de plantactiviteit en de waarde van deze beplanting voor bijen, vlinders, vogels en egels.

En dan is het tijd voor actie. De wethouder geeft “de startschop” voor de GroenSpoor Plant-estafette 2021. De deelnemers krijgen begeleiding bij het planten door vrijwilligers van vereniging Groei en Bloei en van Landschap Noord-Holland. Als alle vaste planten en struiken in de grond staan, wordt het estafettestokje, 'de startschop', doorgegeven aan de volgende gemeente van de estafette.

Deelname

Iedereen mag meedoen. Aanmelden gaat via een online inschrijfformulier of door een mailtje te sturen. Aan de plantestafette kunnen een beperkt aantal mensen deelnemen, dus wees er snel bij! Voor elke deelnemer is er een leuk cadeautje.