HEERHUGOWAARD - Vandaag om 10.00 uur werden de officiële verkiezingsuitslagen naar buiten gebracht.

Hoge opkomst

De opkomst tijdens deze editie van de gemeenteraadsverkiezingen was hoger dan vier jaar geleden. 50,6% van de inwoners vond zijn weg naar de stembus tegen 48,8% in 2014. De tendens dat er steeds meer gestemd wordt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen lijkt daarmee door te zetten: In 2010 was de opkomst nog slechts 47%

Verkiezingsuitslag

Goed nieuws voor de stemmers van de Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij en de Senioren Heerhugowaard. Beide stegen maar liefst twee zetels ten opzichte van vier jaar geleden. Daarmee kwam de HOP dit keer als onbetwiste winnaar uit de (stem)bus, met maar liefst zeven zetels. Senioren Heerhugowaard volgde met vijf zetels.

Ook de VVD staat op het erepodium met vijf zetels, eentje meer dan tijdens de vorige verkiezingen. CDA en D66 bijven net als 4 jaar geleden op hetzelfde aantal zetels, respectievelijk vier en drie. De PVDA verliest een zetel en komt daarmee op totaal twee zetels uit. Nederland Duurzaam wint een zetel en komt daarmee op dezelfde positie als de PVDA terecht. De ChristenUnie sluit de rij met één zetel. Recht en Eerlijk en de Partij voor Iedereen verdienden dit jaar, ondanks hun inspanningen, geen zetel.