ALKMAAR - Gisteren brachten wethouders Yolan Koster (GroenLinks) van de gemeente Bergen, Cees Beentjes (PU) van de gemeente Uitgeest en Marcel Reijven (PvdA) van de gemeente Langedijk namens de regiogemeentes, een bezoek aan VakantieFUN in sportcomplex De Meent Bauerfeind. VakantieFUN wordt jaarlijks georganiseerd door stichting Sport-Z samen met de gemeentes Alkmaar, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard en Langedijk. Het vakantieprogramma richt zich volledig op kinderen met een zorgindicatie in het GGZ-spectrum.

Uitdaging
Gemeentes krijgen regelmatig vragen over vakantieopvang voor kinderen met een beperking of stoornis in het GGZ-spectrum (autisme, ADHD, etc.). Het is voor ouders/verzorgers vaak een uitdaging om zes weken zomervakantie te organiseren voor hun kinderen. De scholen zijn zes weken dicht en er zijn weinig alternatieven voor deze kinderen in de vakantie.

Het aanbod
Speciaal voor kinderen tussen de 6 en 17 jaar oud met een indicatie in het GGZ-spectrum, is er in de eerste vier weken van de zomervakantie VakantieFUN. Het sportieve en creatieve programma biedt plaats aan 24 kinderen per dag gedurende 16 dagen (totaal 384 kinderen). Dit jaar wordt op woensdag 24 oktober in de herfstvakantie ook een pilot dag georganiseerd.Sport-Z geeft in samenwerking met de regiogemeentes kinderen de mogelijkheid om in de veilige en uitdagende omgeving van sportcomplex de Meent Bauerfeind te genieten van de zomervakantie. Dit doen zij in kleine groepjes, met een centrale projectleider en een assistent-coördinator. Zij bieden de kinderen structuur, duidelijkheid en bekendheid.

Iedereen blij
De kinderen beleven fantastische dagen en de ouders hebben een goede invulling van de vakantie. Dat iedereen blij is met VakantieFUN, blijkt uit de evaluatie van vorig jaar. Op de vragen aan ouders of zij hun kind volgend jaar weer zullen aanmelden, hun kind graag naar VakantieFUN gaat en of VakantieFUN een aanrader is, werd 100% ja gescoord. Ook de wethouders die vandaag een kijkje namen bij de kinderen, waren erg enthousiast: “VakantieFUN is leren genieten voor zowel kinderen als ouders, want dat is voor deze doelgroep niet vanzelfsprekend. Er zijn veel voorzieningen, maar niet voor hen. En hoe mooi is het, dat we dit zo dichtbij huis kunnen aanbieden.”

Chill Room
Naast de ruimtes voor sportactiviteiten en creatieve activiteiten, is er ook een chill room. Voorheen werd dit de time out ruimte genoemd. Maar in samenspraak met de kinderen is de naam van de ruimte positief veranderd. Kinderen die even rustig willen lezen, tekenen of iets anders, kunnen dat in deze ruimte (onder begeleiding) doen. Ook kinderen die zich even willen afzonderen van hun groep, kunnen gebruik maken van deze ruimte.