Inwoners van Heerhugowaard in de leeftijd van 75 tot en met 80 jaar ontvangen binnenkort van de gemeente Heerhugowaard per post een uitnodiging om deel te nemen aan het valpreventieprogramma ‘In Balans’. ‘In Balans’ is een voorlichtingscursus gekoppeld aan een bewegingsprogramma om valongevallen te voorkomen en wordt in het najaar van 2015 voor de 3e keer georganiseerd door Sportservice Heerhugowaard.

 

De gemeente Heerhugowaard vindt het belangrijk dat haar inwoners de kans krijgen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Sportservice Heerhugowaard biedt daarom voor de 3e keer het valpreventieprogramma ‘In Balans’ aan. Dit programma is in seizoen 2015-2016 in eerste instantie bedoeld voor inwoners in de leeftijd van 75 tot en met 80 jaar en is een voorlichtingscursus gekoppeld aan een bewegingsprogramma om valongevallen te voorkomen. De cursus maakt deelnemers bewust van vragen als ‘welke onveilige situaties kan ik in mijn huis verbeteren?’, ‘ben ik actief genoeg om gezond te blijven?’ en ‘is het mogelijk om zekerder op de been te staan?’

 

Een valpartij heeft vaak ingrijpende persoonlijke gevolgen, zoals botbreuken, angst om te lopen en gevoelens van hulpeloosheid. Ouderen die al vaker zijn gevallen, worden bang en onzeker. Dat gevoel werkt door op de hele gezondheidsbeleving. Alleen al door de angst om te vallen worden mensen minder mobiel en dus lichamelijk minder fit. ‘In Balans’ is niet alleen bedoeld voor mensen die al problemen met het evenwicht hebben. Juist omdat een goede balans zo positief doorwerkt op het welzijn van ieder mens, is het programma geschikt voor ieder die op een optimistische en realistische manier iets aan de eigen gezondheid wil doen. Een cursus boordevol handige tips en weetjes en leuk om te doen!

 

Na informatiebijeenkomsten, die op verschillende data, tijden en locaties in week 39 en 40 plaatsvinden, gaat het programma verder met 3 bijeenkomsten van 1,5 uur, waarin informatie en praktische oefeningen worden gegeven. Hierna volgt een oefenprogramma van 16 weken (1 uur per week). Iedere bijeenkomst bestaat deels uit praktische oefeningen, deels uit informatie. Juist deze mix van informatie en praktijk maakt de cursus tot een uniek geheel. Zowel bij de bijeenkomsten als bij het oefenprogramma wordt gewerkt met een cursusboek.

 

Ook als u één of meerdere chronische aandoeningen heeft, kunt u meedoen aan ‘In Balans’. Voor zowel deelnemers die goed ter been zijn, als voor degenen die minder mobiel zijn, wordt een passend beweegaanbod georganiseerd. De enige voorwaarde is dat u kunt staan en lopen, eventueel met een rollator.

 

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan tot uiterlijk 1 september 2015. Valt u niet binnen de genoemde doelgroep maar wilt u wel meedoen, ook dan bent u van harte welkom. Aanmelden kan dan via de website www.sportserviceheerhugowaard, of neem contact op met Sabine van Lochem van Sportservice Heerhugowaard, tel. 072 – 57 63 880, mail svanlochem@sportserviceheerhugowaard.nl.