HEERHUGOWAARD - In Heerhugowaard worden geen messen meer verkocht aan jongeren van 16 jaar of jonger. Alle verkooppunten stoppen per direct met de verkoop van messen aan jongeren.


Burgemeester Blase: “Alle verkooppunten van messen in Heerhugowaard hebben inmiddels maatregelen genomen om de verkoop van messen aan jongeren te staken. Ik ben blij dat deze ondernemers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”

Voortaan moeten jongeren zich bij het kopen van een mes eerst identificeren. Winkeliers geven ook aan dat deze maatregelen hun effect hebben en merken dat bepaalde jongeren niet meer in de winkel komen. Wel laten winkeliers weten dat als jongeren aan messen willen komen dat zij altijd wel een manier vinden, bijvoorbeeld door een volwassene een mes voor hun te laten kopen of online. De maatregelen die de winkels nu nemen zijn in ieder geval een stap in de goede richting.

Sinds vorig jaar vinden er landelijk steeds vaker steekincidenten onder jongeren plaats. Om stiekem online verkoop te voorkomen, zijn daarom ook in vele webshops al de keukenmessen uit het assortiment verwijderd.