Vandaag is het waterelement op het voorplein van het station Alkmaar feestelijk geopend. Wethouders Jan Nagengast (CDA) en Victor Kloos (OPA) drukten samen met Eelco Kooistra van Rots Maatwerk b.v. op de knop om het waterelement aan te zetten. Met het waterelement is het laatste grote puzzelstukje op zijn plaats gevallen bij de verbouwing van het station. Eind 2015 was al de officiële opening van de nieuwe traverse.

Ontwerp
Het ontwerp van het waterelement verwijst naar de kaasmarkt met het kenmerkende beeld van rijen kazen. De karakteristieke platte ronde kazen zijn gemaakt van natuursteen. De kazen zijn grotendeels onderdeel van de verharding op het plein en in het hart van het plein rijzen de gestapelde kazen uit de vloer. In totaal zijn er elf fonteinspuiters in het waterkunstwerk verwerkt. Drie daarvan spuiten vanuit de gestapelde kazen omhoog en acht vanuit de natuurstenen kazen die verwerkt zijn in de verharding. In het waterelement is ook speciale ledverlichting ingebouwd, wat ’s avonds voor een bijzondere effect zorgt.
Het kunstwerk vergroot de verblijfskwaliteit op het voorplein en zorgt voor een mooie ontmoetings- en speelplek. Doelstelling bij de verbouwing van het Stationsgebied was dan ook om een mooi en ruim stationsplein te creëren, wat dienst kan doen als verblijfsgebied.

Kaas
Ruim acht op de tien Nederlanders associeert Alkmaar met kaas. Alkmaar werkt eraan de kaasbeleving verder te vergroten. Op steeds meer plekken in de stad wordt daarom aandacht gevraagd voor Alkmaar als kaasstad.
Verzoek vanuit gemeenteraad.

In oktober 2014 is in de raadscommissie Ruimte gesproken over de inrichting van de openbare ruimte rond het Stationsgebied. Er zijn toen verschillende suggesties gedaan om het voorplein te verfraaien met behulp van een waterelement. In het waterelement zou dan ook een verwijzing moeten komen naar het onderwerp ‘kaas’. Met de plaatsing van het waterelement is aan die voorwaarden van de raad voldaan.

Informatie
Het project stationsgebied Alkmaar is een samenwerking van ProRail, NS en de gemeente Alkmaar. Meer informatie over het project kunt u vinden op www.alkmaar.nl/stationsgebied.