'T KRUIS - Ondanks het minder fraaie weer pakten veel inwoners, groepen en zelfs winkelbedrijven uit Dijk en Waard tijdens World Cleanup Day de zwerfafvalgrijper om zwerfafval op te ruimen. Ook wethouder Annette Groot pakte de zwerfafvalraper en raapte samen met kunstenares Corine Maas en een groep inwoners uit 't Kruis zwerfafval rond de ijsbaan.


Corine Maas had haar atelier opengesteld voor ontvangst van de zwerfafvalrapers. Corine raapt zwerfafval uit zee, zoals dopjes, juthout, plastic en meer en maakt daar prachtige kunstwerken van in haar atelier aan Rustenburgerweg 80 in 't Kruis. Recyclen op zijn mooist.

Bedankt allemaal!
Natuurlijk bedankte wethouder Annette Groot Corine voor haar gastvrijheid en de aanwezigen en alle inwoners in Dijk en Waard voor hun inzet: "We zijn goed op weg naar een schone gemeente, met steeds minder zwerfafval. Ik zie dat steeds meer inwoners samenwerken aan een duurzamere gemeente en dus ook een gemeente zonder zwerfafval. Zo neemt het aantal Zappers, inwoners die het hele jaar door afvalrapen, nog steeds toe. Er zijn al meer dan 1000 Zappers. En dat dit resultaat oplevert blijkt wel uit de zwerfafvalindex waarbij gemeente Dijk en Waard inmiddels tot de schonere gemeenten van Nederland behoort. Heel erg bedankt allemaal, dit is mede door jou mogelijk gemaakt."

Word jij ook Zapper?
Sinds een paar jaar voert gemeente Dijk en Waard de campagne 'Ik ben Zapper'. Zo is er de speciale Facebookpagina Ik ben Zapper in Dijk en Waard. Zappers krijgen informatie, lezen nieuwtjes, zien als eerst campagnes, ontvangen nieuwsbrieven en kunnen ervaringen en foto's delen. Ook wordt regelmatig een Zapper op video in het zonnetje gezet. In deze video wordt vooral ingegaan op het 'verhaal achter de Zapper'. In de eerstvolgende video die in oktober online komt, vertelt kunstenares Corine Maas haar bijzondere verhaal.

Veiligheidshesjes voor Zappers
De Zappers in 't Kruis en wethouder Annette Groot hadden ook de primeur van de speciale veiligheidshesjes met het 'Ik ben Zapper' logo op de rug. Niet alleen veilig tijdens het zwerfafvalrapen, zeker met de donkere dagen voor de deur, maar ook een signaal dat de Zapper zich inzet voor een schone gemeente.

De uiteindelijke 'oogst' aan zwerfafval was aanzienlijk. Het meest werden peuken gevonden, gevolgd door blikjes