HEERHUGOWAARD - Woensdag 12 september ondertekent Monique Stam, wethouder duurzaamheid van de gemeente Heerhugowaard, een intentieovereenkomst met NeroZero BV. Het gaat om een woningbouwproject van circa 40 NeroZero woningen in de nieuwe wijk De Draai. De gemeente Heerhugowaard en de ontwikkelaar gaan onderzoeken of deze duurzame woningen haalbaar zijn. Wanneer de woningen haalbaar zijn, zullen de gemeente en NeroZero BV een gronduitgifteovereenkomst sluiten.

De ondertekening gebeurt tijdens een persmiddag in het ‘NeroZero-lab’ op Gibbon 21 in Heerhugowaard. Het lab is een demonstratiewoning van NeroZero. De woning is zomerkoel, aardgasloos, energie producerend, winstgevend, betaalbaar en geeft minder blootstelling aan fijnstof. Op deze manier is de woning een proeftuin voor tientallen projecten en biedt het een combinatie van wetenschappelijke innovaties en de praktijk.

De Draai
Momenteel zijn er volop ontwikkelingen om dit woningconcept in woningbouwprojecten op te schalen. Voor het eerste woningbouwproject van circa 40 woningen in de Draai, wordt de intentieovereenkomst deze middag ondertekend door wethouder Monique Stam van de gemeente Heerhugowaard en de ontwikkelaar. Stam: “Na verschillende succesvolle projecten op het gebied van duurzaamheid, ben ik er trots op dat deze pilot in Heerhugowaard gaat plaatsvinden. De NeroZero woningen maken duidelijk dat duurzaamheid niet per definitie duur hoeft te zijn. Dat deze betaalbare woningen mogelijk in Heerhugowaard gebouwd worden, past bij het ambitieuze en duurzame karakter van de gemeente.”

Duurzame oplossingen
In de stap naar het energieneutraal maken van de gebouwde omgeving biedt het NeroZero-lab een kijkje in de keuken. TNO demonstreert er, samen met het bedrijfsleven, RVO en TKI Urban Energy, duurzame oplossingen in de bouw. In de NeroZero woning wordt bijvoorbeeld een nieuwe manier van een betaalbare toepassing van de nieuwste generatie warmtepompen gedemonstreerd.