Dagelijks mee bezig
Wethouder Nils Langedijk is namens het college verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit gebied. Projectleider Cynthia Kootker werkt namens de gemeente aan De Frans. “Ik heb twee kinderen thuis, en mijn derde kind heet Frans”, zegt ze lachend. “Ik ben er bijna dagelijks mee bezig.” Ze legt uit dat De Frans onderdeel is van een groter gebied: het Stationskwartier en het Stadshart. De Titanialaan vormt de overgang van dat gebied naar De Frans.
Niet slopen
Het gebied heeft een gemengd karakter. Naast zorg en onderwijs zijn er ook kleine bedrijven en bijvoorbeeld tijdelijke jongerenwoningen in een oud kantoorpand. In 2019 onderzocht de gemeente de toekomst van werkgebieden. Veel gebouwen waren toen al verouderd. Omdat De Frans zo gunstig ligt, is besloten het gebied te ontwikkelen tot een plek waar mensen wonen, werken en leren.
Gebiedsvisie
Sinds eind 2023 zijn de 24 gebouweigenaren betrokken bij het maken van een gebiedsvisie. “We kiezen hier voor kleinere appartementencomplexen, passend bij de bestaande wijk. Gebouwen van vier lagen hoog met hier en daar een hoogteaccent aan de spoorzijde”, zegt Cynthia. Ook wordt gekeken naar ruimte voor een basisschool. De begane grond van nieuwe gebouwen krijgt mogelijk plek voor kleine bedrijven.
Sloop van huidige panden is niet altijd nodig. “Het is niet duurzaam om alles zomaar af te breken. De eigenaren beslissen zelf. Wij adviseren en stimuleren alleen.” De volledige vernieuwing van het gebied kan gerust twintig jaar duren.
Parkeren blijft aandachtspunt
Inmiddels zijn de flats Eris en Dione bewoond en wordt er gebouwd aan Mimas en Neso. Een belangrijk aandachtspunt is parkeren. Van nieuwe bewoners en hun bezoekers horen ze dat er weinig ruimte is. “Ik rij er regelmatig even langs om te kijken hoe het gaat. We horen de signalen en doen ons best”, zegt Cynthia. “We maken de parkeervakken duidelijker, kijken naar tijdelijke plekken en zorgen voor extra ruimte bij nieuwe gebouwen. Ook onderzoeken we oplossingen zoals deelauto’s. Het station met OV-fietsen ligt om de hoek. We verwachten dat deelmobiliteit de komende jaren groeit.”
Levensader
Een kronkelende weg tussen de gebouwen moet straks de ‘levensader’ van de wijk worden. Een groene route met bomen, waar mensen prettig kunnen wandelen of fietsen. “Misschien kunnen de studenten van Vonk helpen bij de aanleg”, zegt Cynthia enthousiast. Een artist impression laat zien hoe De Frans eruit kan komen te zien. “Gebouwen van vier lagen hoog, lichte stenen, veel groen: dat past goed bij de omgeving”, vertelt Cynthia. “En die nieuwe weg slingert straks gezellig tussen de panden en het groen door, richting het station. Zo maken we van De Frans een levendige en duurzame wijk.”